Fiatalok megoldásai társadalmi problémákra

Nemzetközi társadalmi innovációs verseny zajlott hallgatók és felnőttképzésben résztvevők számára.
 
 

Fiatalok megoldásai társadalmi problémákra

Nemzetközi társadalmi innovációs verseny zajlott hallgatók és felnőttképzésben résztvevők számára.
 
 
 
 
 

Fiatalok megoldásai társadalmi problémákra

Nemzetközi társadalmi innovációs verseny zajlott hallgatók és felnőttképzésben résztvevők számára.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara nemzetközi partnerekkel együttműködve I-SICS Nemzetközi Társadalmi Innovációs Versenyt szervezett 2016. augusztus 24-25-én Veszprémben.

Az I-SICS projekt célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a környezetükben felmerülő társadalmi problémákra, és ösztönözzék őket, hogy társadalmilag felelősségteljesen gondolkodjanak, aktív, elkötelezett szereplői legyenek helyi közösségüknek. A versenyzők feladata olyan ötletek kidolgozása volt, amelyek újszerűek, a társadalom számára hasznosak, társadalmi igényeket elégítenek ki, és új társadalmi együttműködéseket hoznak létre.

2016 májusában minden partner megszervezte saját régiójában az I-SICS Társadalmi Innovációs Verseny helyi fordulóját, amelyen hallgatók mutatták be a társadalmi innováció témakörébe tartozó projektötleteiket. A regionális fordulók legjobb helyezettjei mérték össze tudásukat a nemzetközi versenyen augusztus végén.

A nemzetközi verseny első díját a „Melting Pot” című projekttel a belga Anna Nauwelaerts, Cato Van Roeyen, Emma Lansens, Hanne Styfhals és Leen Willems szerezte meg. A „Melting Pot” egy olyan catering vállalkozás, amely menedékkérők számára biztosít lehetőséget, hogy bemutassák nemzetük gasztronómiáját, tradícióit, ezáltal kapcsolatot teremt a menedékkérők és a befogadó társadalom között, növelve a szolidaritást és egymás elfogadását.

A legkreatívabb prezentációért járó díjat a spanyol Lucas Amat Junquera és Isaac Soler Ramos a „Sponsor a wall” című projekttel érdemelte ki, amely a társadalmi problémák elleni küzdelmet a városokban elhelyezett falfestmények segítségével hivatott támogatni.

A leginnovatívabb társadalmi célú projekt díjat a belga Noura El-Jafoufi által kidolgozott „The School Assembly” projekt nyerte el, melynek középpontjában egy olyan iskolai fórum létrehozása áll, amely lehetőséget teremt a különböző társadalmi csoportok közötti találkozásra és eszmecserére.

A „Legrelevánsabb ötlet Európa számára napjainkban” díjat a „Career Compass” projekt kapta, amelyet a Pannon Egyetem hallgatói, Szabó Helga és Leitner Veronika dolgoztak ki. A projekt magyarul a „Mesterségtájoló” címet viseli, s a pályaválasztásban nyújt hatékony segítséget.

A legnagyobb globális potenciállal bíró projektnek a spanyol Manuel Gros, Denise Camou és Justin Graside által kidolgozott „StrateDo” című projekt bizonyult. A „StrateDo” egy ingyenes online szoftver, amelynek segítségével kisvállalkozások elkészíthetik online marketing stratégiájukat.

A legkörnyezetbarátabb projekt díjat pedig a horvát Maria Lepur és Igor Štrangarević „Eco (Re)action” projektje érdemelte ki, melynek középpontjában a környezettudatos nevelés és az újrahasznosítás áll.

A díjazott projekteken túl a megváltozott munkaképességűek számára történő munkahelyteremtéstől kezdve, álláskeresést segítő szolgáltatáson, hagyományőrzést támogató projekten át, szabadidő- és gyógycentrum létrehozásáig, számos hasznos ötlet elhangzott.

A verseny köré egy nyári tábor is szerveződött 2016. augusztus 21-27. között, amelynek helyszíne Balatonalmádi volt. A tábor során a versenyzők szakmai workshopokon vehettek részt, amelyek többek között prezentációs technikák bemutatásával, forrásszerzéssel, interkulturális kommunikációval foglalkoztak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.