Az írástudó felelőssége...

Katanics Sándor önkormányzati képviselő nem ért egyet a megyeszékhely ingyenes hetilapjának szerkesztési elveivel, írását minden változtatás nélkül közöljük.
 
 

Az írástudó felelőssége...

Katanics Sándor önkormányzati képviselő nem ért egyet a megyeszékhely ingyenes hetilapjának szerkesztési elveivel, írását minden változtatás nélkül közöljük.
 
 
 
 
 

Az írástudó felelőssége...

Katanics Sándor önkormányzati képviselő nem ért egyet a megyeszékhely ingyenes hetilapjának szerkesztési elveivel, írását minden változtatás nélkül közöljük.

"Veszprémben az adófizetők pénzéből működik egy ingyenes hetilap. Évente 25 millió forintot költ arra az önkormányzat, hogy ebben a kiadványban az elvileg fontos közügyekről, az önkormányzat döntéseiről, rendeleteiről a veszprémiek ingyenesen juthassanak információkhoz. Különösen fontos lenne a kiegyensúlyozottság, a tárgyilagosság egy olyan kiadványban, amit közpénzekből működtetnek. A politika ma különösen gátlástalan módon foglalta el ezeket a kiadványokat (is). Olyan embereket engednek a felelős szerkesztői székbe, akik az elvárásoknak kérés nélkül, saját akaratukból és lelkesen megfelelnek.

Veszprémben ez az ingyenes hetilap több mint 27 ezer példányban készül és elvileg több mint 60 ezer ember tájékoztatását szolgálja. Sokan kényszerülnek rá, mert nem igazán jutnak más hírforrásokhoz.

A felelős szerkesztő kihasználva a helyzetet, rendszeresen osztja meg gondolatait. Már ha gondolatoknak lehet nevezni mindazt, amit hétről-hétre papírra vet. Meggyőződésem, hogy napokon keresztül gyötrődhet azon, mi legyen az az éppen aktuális téma, ahol olyasmiről tud írni, amivel kiérdemli az újabb és újabb jelképes vállveregetést. Kenyéradó gazdái őszinte elismerését. Akik valójában maguk a többséget adó politikusok. Azok, akik most egy álnépszavazás kapcsán mindent elkövetnek azért, hogy megtévesszék a megfelelő információk hiánya miatt könnyen befolyásolható választókat. Ahelyett, hogy széles körben tárgyalnának és járnának körül egy ilyen súlyú témát, mint például a menekültkérdés, inkább a gyűlöletet erősítik jól elejtett mondataikkal. Azokat az érveket, amiket igazuk alátámasztására használnak, nem járják körül, az ijesztő hírrel kapcsolatos fontos részleteket hallgatnak el, ha az gyengíthetné álláspontjukat.

A felelős szerkesztő legutóbbi jegyzetében némi felvezetés után gyorsan tér rá a menekültkérdésre. Felháborítónak tartja, hogy az általa meg sem nevezett kisebb pártok olyan plakátot készítettek, amiben a középső ujj feltartásával jelzik, mit gondolnak erről a kormány által kiírt népszavazásról. Alpárinak tartja mindezt.

Bevallom, én sem vagyok a híve az ilyen jellegű harsányságnak, más kérdés, hogy érteni vélem a koncepciót. Erős ingerekre van szükség ahhoz, hogy megértsék a választók, mekkora a tét.

Na, de ha már ezen háborog a szerkesztő, miért nem háborog azon és miért nem tartja azt is elfogadhatatlannak, hogy a kormány az adófizetők pénzén milliárdokból hazug, megtévesztő plakáterdőt és manipulatív szándékú kiadványt (ami ráadásul törvénysértő módon jelent meg) zúdít ránk.

Ha már félti a kiskorúakat ezektől a középső ujjat felmutató plakátoktól, miért nem félti az ordas hazugságoktól? Miért azon háborog, hogy egy magányos harcos néhány, a valóságot erősen torzító plakátra ráragasztja a maga készítette szöveget, mely szerint: "Tudta? Önt 100 százalékban hülyének nézik.”

Elolvasva a felelős szerkesztő által írtakat, az az érzésem támad, még börtönbe is vetetné azokat, akik mernek a maguk szerény eszközeivel küzdeni egy gátlástalan hatalom képtelen állításai ellen.

Miért nem az merül fel a fejében, hogy az általa elhasznált karakterek helyén teret ad a kormány állításaival szemben érvelve vitatkozó véleményeknek? Akkor nem kellene rózsaszín cetlikkel küzdeni a hazugságok ellen.

Állítása alátámasztásaként ír egy olyan magyar nő tragikus esetéről, akin állítólag menedékkérők tettek erőszakot. Ha már ezt szóba hozza, eszébe jut, hogy évente hány honfitársunk követ el hasonló bűnöket? Hogyan juthat odáig egy felelős szerkesztő, hogy egy-egy tragikus esetből általánosít és minden menedékkérőt potenciális bűnözőként kezel? A nevelőotthonban gyerekeket szörnyűségekre kényszerítők esete azt jelentené, hogy minden nevelő aljas gazember?

S ha már ugyanebben a lapszámban fontosnak tartott interjút közölni az országos rendőrkapitánnyal arról, milyen módon kell a rendőröknek fellépni a migrációval szemben, talán arról is kérdezhette volna például a kapitányt a kiegyensúlyozottság jegyében: tényleg megtörtént-e, hogy - annak ellenére, hogy a hírek szerint a szexuális zaklatásnak kitett gyerekek a rendőrséghez fordultak segítségért -, a rendőrök mégsem a gyerekeknek, hanem a gyanú szerint erőszakot tevő nevelőknek hittek?"

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.