Csak Debrecen szégyene?

Budácsik Lajos magyar állampolgár (feltehetően helybeni lakos) az alábbi, felháborodott hangú véleményét tette közzé 2016. október 14-én a civilhetes.net fórumán.
 
 

Csak Debrecen szégyene?

Budácsik Lajos magyar állampolgár (feltehetően helybeni lakos) az alábbi, felháborodott hangú véleményét tette közzé 2016. október 14-én a civilhetes.net fórumán.
 
 
 
 
 

Csak Debrecen szégyene?

Budácsik Lajos magyar állampolgár (feltehetően helybeni lakos) az alábbi, felháborodott hangú véleményét tette közzé 2016. október 14-én a civilhetes.net fórumán.

"Közel egy hónapja írtam Debrecenben, a Ruyter utca és a Pogány utca sarkán található szelektív hulladéktároló illetve a környékén uralkodó elképesztő állapotokról. Csütörtökön ismét arra volt dolgom, gondoltam megnézem, történt-e változás.

Már messziről látszódott, hogy a helyzet nem változott. Debrecen kertvárosi részén továbbra is szeméttelep működik. Mindenféle szemét volt ott ismét, a szelektívnek mondott tárolók dugig voltak tömve mindenféle, nem odavaló szeméttel. A környéken lakók közül - mikor látták, hogy fotókat készítek - többen odajöttek. Ömlött belőlük a panasz. Elmondták hogy amit látunk, az még "rendnek" látszik ahhoz képest amilyen állapotok itt általában vannak. Ide hordják sokan az építési törmeléket, a konyhai szemetet, szinte mindent, amire otthon már nincs szükség. Elmondásuk szerint a bűzt gyakran még a közeli lakásokban is lehet érezni. Egy középkorú hölgyből ömlött a panasz. Elmondta, hogy többször jelezték már az önkormányzatnak az áldatlan körülményeket, hiába. Az illetékesek részéről - szerinte - még csak próbálkozás sem történt a szeméttelep felszámolására.

Jómagam tudom, nincs sok esély arra, hogy egyik napról, a másikra "óriási" változás történjen. De apró lépésekkel lehet segíteni abban, hogy környezetünket ne rondítsák szeméthegyek. Egyik a szemléletformálás, egy ekkora városban erre kell lenni pénznek. Ha gonosz akarok lenni, akkor ami pénzt nemrégen a város elvert a népszavazási kampányra, milyen jó lett volna - többek között - a környezetünk védelmét népszerűsítő kiadványokra. A másik egyszerű megoldás, ha tavasszal, ősszel gyűjtőkonténereket helyeznének el a kertvárosi részen a zöld, majd az őszi levélhulladéknak, nyesedéknek. A kamera megoldás az utak mellett bevált, sokkal kevesebb a szemét például a négyes út mellett, mint mondjuk egy éve volt. Vannak polgárőrök, akik segíthetnek. A közterület felügyelőket is jobban lehetne igénybe venni az ilyen gusztustalan lerakóhelyek megszüntetésében. Sokan elmondták, hogy általában este, autókkal hozzák válogatás nélkül a szemetet. Ha néhány ilyen autóst megbüntetnének, előbb-utóbb híre lenne. De a Debrecen Tv is sokat segíthetne, úgy tudom elég sokan nézik a városban. Sok-sok kisebb, nagyobb lehetőség lehetne, de ahhoz a város vezetésének a komoly szándéka, elhatározása is kellene. Vajon a körzet önkormányzati képviselője hol van ilyenkor? Nem tud róla, hogy a választókerületében szelektív tárolónak álcázott szemétlerakó található? Úgy gondolom, ha az önkormányzat vezetése úgy "beleállna" a "Tiszta Debrecenért" mozgalom elindításába, mint tették azt az elmúlt hetekben a népszavazási kampányban, akkor akár rövid időn belül már eredményeket lehetne felmutatni. "Csak" a jövőnkről van szó."

X

Az említett úrnak teljesen igaza van. Debrecen szégyenéről írt. És ha itt a bakonyi megyeszékhelyen körül nézünk, akkor nagyon sok helybeni lakos (és vendégségbe érkező magyar, valamint külföldi turista) is igazat adhat neki.

Csupán úgy kell olvasni ezt az írást, hogy helyettesítsük be a neveket!

Valahogy e képpen: Debrecen-Veszprém, kertváros-belváros, illetékesek-VSzK Zrt., Debrecen TV-Veszprém TV (és a többi lakájmédia: Napló, Veszprémi 7 Nap, Vehír), önkormányzat-Porga Gyula, önkormányzati képviselő-Némedi Lajos, Tiszta Debrecenért-szogáltató (!?) város szlogenek...

Ugye milyen ijesztő a párhuzam?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.