Mészáros Lőrinchez közeli cég vette meg a Népszabadság kiadóját

A polgármester azt is kijelentette, hogy a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltozás végének tekinti.
 
 

Mészáros Lőrinchez közeli cég vette meg a Népszabadság kiadóját

A polgármester azt is kijelentette, hogy a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltozás végének tekinti.
 
 
 
 
 

Mészáros Lőrinchez közeli cég vette meg a Népszabadság kiadóját

A polgármester azt is kijelentette, hogy a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltozás végének tekinti.

Az Opimus Group egyszemélyes tulajdonában lévő OPIMUS PRESS Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát – közölték a hírt a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az új tulajdonos kiemelten foglalkozik a napilap újraindításának lehetőségével.

A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az OPIMUS PRESS Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait - áll a közleményben.

Az Opimusról korábban több portál is megírta, hogy a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinchez köthető Duna Aszfalt érdekeltségébe tartozik. Az Opimus Group kedd esti közleménye szerint 2016 márciusában alapította meg az egyszemélyes tulajdonában álló OPIMUS PRESS Zrt.-t, "amely megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik befektetések végrehajtására".

A napi.hu szerint az OPIMUS PRESS 20 millió euró (hatmilliárd forint) névértékű zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre idén áprilisban, amelynek célja tőkeforrás bevonása volt, vállalatfelvásárlás finanszírozására.

Az OPIMUS PRESS Zrt. az újonnan megszerzett portfólió üzemeltetésének vizsgálata során elsőként és kiemelten foglalkozik a Népszabadság napilap újraindításának lehetőségével, és e tárgyban a döntést mielőbb meghozza - áll a cég közleményében az ATV.hu cikke szerint.

- Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is - ezt már a Mediaworks volt tulajdonosa, a Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partners közölte az MTI-vel.

Augusztus végén az atv.hu megkereste mind a Duna Aszfaltot, mind a Mediaworksot, és munkatársa arról érdeklődött, igaz-e, hogy előbbi megvásárolja az utóbbit.

Levelükre Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt kft. szóvivője válaszolt. Ezt írta: "Önök az első olyan médium, akik szeretnének megbizonyosodni a kérdésükben leírtak valódiságáról, és a válaszunk figyelembe vételével a cikküket megírni. Nem tudjuk, hogy az értesülésük honnan származik, és nem is tudjuk megerősíteni azt."

A Mediaworks pedig ezt válaszolta: a Mediaworks elvi alapon nem kommentál pletykákat és szóbeszédeket. Mindazonáltal szeretnénk megerősíteni, hogy a Mediaworks tulajdonosi struktúrája a Csoport megalapítása, azaz 2014 szeptembere óta változatlan. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a Mediaworks éppen egy jelentős felvásárlást végez, és jelenleg ez áll a vezetőség figyelmének központjában.

A Hír TV múlt hét pénteken beszélt Mészáros Lőrinccel a kiadó esetleges megvásárlásáról. Mészáros Lőrinc akkor sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azokat az értesüléseket, melyek szerint hamarosan az ő érdekeltségébe tartozó egyik céghez kerülhet a Mediaworks Hungary.

– Tehát elképzelhető, hogy a következő hetekben, mondjuk, újságot vesz, tévét vesz? – tette fel a kérdést a Hír TV.

– Nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen – válaszolta Mészáros. Mészáros továbbá úgy fogalmazott, néhány éve azt sem gondolta volna, hogy szállodákat vesz, ezért semmit sem zár ki.

A polgármester egyébként azt is kijelentette, hogy a Népszabadság felfüggesztését a rendszerváltozás végének tekinti.

Ugyanezen a napon Orbán Viktor is megszólalt a lap felfüggesztésével kapcsolatban. A miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: nagyon reméli, hogy a többi baloldali lapnál kapnak állást a Népszabadság munkatársai.

Hargitai Miklós, a Népszabadság szakszervezeti titkára ennek kapcsán meg is jegyzete az Orbán Viktornak írt nyíltlevelében: ezek szerint Ön már tudja, amit a munkáltatónk még nem árult el nekünk; hogy a Népszabadságot a kiadói ígéretekkel szemben sosem fogják újraindítani.

A kiadó október 8-án gazdasági okokkal indokolta a lap és portálja felfüggesztését. Az újságírók és kollégáik már csak aznap, egy levélből tudták meg, hogy mi történt az újsággal. A Népszabadság megszüntetése ellen többször is tüntettek: a legnagyobb a Kossuth téren volt. De az ellenzéki pártok is tiltakoztak ez ellen.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.