Elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása

Elviszi-e a kormánypártot ez a lendület 2018-ig, vagy új témát kell találnia a választásokra?
 
 

Elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása

Elviszi-e a kormánypártot ez a lendület 2018-ig, vagy új témát kell találnia a választásokra?
 
 
 
 
 

Elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása

Elviszi-e a kormánypártot ez a lendület 2018-ig, vagy új témát kell találnia a választásokra?

Nem lett meg a kétharmad a parlamentben, Orbánnak nem sikerült az érvénytelen népszavazás eredményét Alaptörvénybe emelnie. A Fidesznek és a KDNP-nek összesen 131 képviselője van, ami a 199 fős országgyűlésben nem kétharmad, kellett volna két ellenzéki szavazat a 133 vokshoz, de ez nem jött össze, így bukott a kormány kezdeményezése.

A szavazáson az MSZP és a Jobbik képviselői is molinókkal tiltakoztak az ülésteremben, őket Latorcai János levezető elnök figyelmeztette a tiltott szemléltető eszközök miatt. A Jobbik molinóján az állt, hogy: Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged.

A szocialisták áthúzott helikoptert ábrázoló lapokat mutattak fel.

Orbán Viktor a szavazás után nem zárta ki, hogy újra benyújtják az alkotmánymódosítást, majd az elnökség eldönti. Vona Gábor pedig később arról beszélt, ők akár 24 órában belül is készek támogatni egy alkotmánymódosítást, ha nincsenek letelepedési kötvények.

A javaslat tiltotta volna idegen népesség Magyarországra telepítését. Két ellenzéki voksra lett volna szükség, de a baloldaliak és a függetlenek mellett a Jobbik is ellenállt. Ugyanis a kormánypártok nem szüntették meg a letelepedési kötvényeket, ami a Jobbik feltétele volt.

A Fidesz és a KDNP már korábban igent mondott a módosítóra, a Jobbik ugye feltételhez kötötte, az MSZP azt mondta, nem vesznek részt a szavazáson, az LMP nem nyom gombot, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok pedig nemet mondanak.

Orbán szerint az alkotmánymódosítás azt az új egységet fejezte volna ki, amely a kvótareferendum után jött létre. “Az alkotmányos identitás kérdése a jövő egyik fontos, de az is meglehet, hogy legfontosabb kérdése, és egyben a Brüsszellel fennálló vitáink summázata is”, fogalmazott a miniszterelnök javaslata tárgyalásakor.

Az öt cikkből álló változtatás értelmében bekerült volna az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár – a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek kivételével – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

De így sem marad kommunikációs muníció nélkül sem a Fidesz, sem a Jobbik. A Jobbik mondhatja, hogy ma nélkülük semmit nem érhet el a Fidesz, míg a másik oldal attól lehet hangos, hogy a radikális párt a gátja annak, hogy „megvédjék a magyar embereket.”

Ha Európában újra napirendre kerülnek a kötelező betelepítési kvóták, itthon elő lehet venni azt, hogy Orbán azért nem tud erélyesebben fellépni ez ellen, és azért nem tudja sikeresen képviselni 3,3 millió ember, az új egység álláspontját, mert a Jobbik megakadályozta, hogy az Alaptörvényben is nyoma legyen ennek.

A kérdés most az a 24.hu tudósítása szerint, hogy a bukott alkotmánymódosítás után meddig tart még a menekültügy a magyar belpolitikában: Elviszi-e a Fideszt ez a lendület 2018-ig vagy új témát kell találnia a választásokra?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.