Fuldoklunk a mutyiban, de nem baj

A magyarok harmada szerint a kormánytisztviselők és a miniszterelnök egyaránt érintettek korrupciós ügyekben.
 
 

Fuldoklunk a mutyiban, de nem baj

A magyarok harmada szerint a kormánytisztviselők és a miniszterelnök egyaránt érintettek korrupciós ügyekben.
 
 
 
 
 

Fuldoklunk a mutyiban, de nem baj

A magyarok harmada szerint a kormánytisztviselők és a miniszterelnök egyaránt érintettek korrupciós ügyekben.

Egyre súlyosabb probléma Magyarországon a korrupció – derül ki a Transparency International (TI) Magyarország ma nyilvánosságra hozott 2016-os globális korrupciós barométeréből, amelyet 1501 ember megkérdezésével készítettek. A reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a magyarok több mint fele hatástalannak ítéli meg a kormány korrupció elleni intézkedéseit, közel harmaduk szerint a kormánytisztviselők és a miniszterelnök egyaránt érintettek korrupciós ügyekben.

Martin József Péter, a TI Magyarország vezetője kiemelte: a megkérdezettek többsége, 57 százaléka szerint folyamatosan romlik a korrupciós helyzet, a kormányzati intézkedések elégtelenek. Ugyanakkor a korrupciónál égetőbb problémának tartják az egészségügyet, amely a megkérdezettek 67 százaléka szerint a legsúlyosabb probléma. A bűnözést és a bevándorlást 29 százalék, a korrupciót pedig a romló helyzet ellenére csak 28 százalék tekinti kulcsfontosságúnak.

A felmérésből kiderül, hogy az emberek tehetetlennek érzik magukat a korrupcióval szemben, nagyon kevesen jelentenék a hatóságoknak, és kialakult a bizalmatlanság, az apátia ördögi köre.

Mint Martin József Péter fogalmazott: tanult tehetetlenség alakult ki a társadalomban a korrupcióval szemben. A bejelentési hajlandóság a 2013-ban mért 30-ról 21 százalékra zuhant, miközben az EU-átlag 57 százalék. A többség azért nem jelentené, mert túl nehéz bizonyítani (24 százalék), fél a következményektől (23 százalék), vagy úgysem lenne következmény (20 százalék). A tehetetlenségérzet passzivitást szül, amit jelez, hogy Magyarországon a vizsgált országok közül a legkevesebben, 7 százaléknyian gondolják, hogy a bejelentés a leghatékonyabb eszköz a korrupcióval szemben, miközben az uniós átlag 24 százalék.

- Az adatok arra mutatnak, hogy az emberek úgy érzik, túl sok a korrupció. Ez vezet bizalmatlansághoz a közintézményekkel szemben, ez eredményezi a tétlenséget – fogalmazott Martin József Péter. Kiemelte: Magyarország nem abban a ligában játszik, mint amelyben földrajzi környezete alapján kellene. Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Oroszországgal vagyunk egy csoportban.

Az intézményi korrupció kapcsán példaként említette a letelepedési kötvények ügyét és a taópénzeket. Szerinte ezek a rendszerek azért jöttek létre, hogy a közpénzek magánpénzek legyenek.

- A kormány ehhez olykor mintha bátorítást nyújtana – véli Martin József Péter az MNO cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.