Egyházi kézbe került az állami ifjúsági táboroztatás

Egyházi kézbe került a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum is.
 
 

Egyházi kézbe került az állami ifjúsági táboroztatás

Egyházi kézbe került a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum is.
 
 
 
 
 

Egyházi kézbe került az állami ifjúsági táboroztatás

Egyházi kézbe került a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum is.

A döntés márciusban született és szeptemberben élesedett. A „legendás” zánkai és fonyódi ingatlanvagyon fölött immár a Szeged-Csanádi Egyházmegye diszponál. A szocialisták ingatlan-mutyiról beszélnek, és ha nem megy át a törvényjavaslatuk, kiperelik az adatokat.

A zánkai gyermektábor Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontja, 3200 fős szálláskapacitással, 210 hektáros parkosított környezettel, hosszú, egybefüggő balatoni partszakasszal. Az Erzsébet-táborokban 2015-ben csaknem 100 ezer gyerek üdült, egyebek mellett Zánkán is. A jövő évi költségvetés 5,3 milliárd forintot biztosít ifjúsági táboroztatásra.

Márciusban a kormány elvette a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól a gyermek és ifjúsági táborok költségvetési forrásokból zajló szervezését és lebonyolítását.

Az Erzsébet-program keretein belül zajló munka elsősorban a zánkai és fonyódi gyermektábort érinti, amelynek tulajdonjoga – teljesen ingyen – szeptember elsejétől immár azt az "Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Közalapítványt" illeti, amely 2012 óta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálathoz tartozik, ami pedig a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez.

Az alapítványt a hajdani SZOT-üdülők kezelésére kreált Hunguest Vagyonkezelő Zrt. hozta létre 2012-ben, ám idén januárban az alapítói jogok a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz kerültek. Két hónapon belül a parlament átruházta az alapítványra a többmilliárdos balatoni táborok tulajdonjogát úgy, hogy sajtóértesülések szerint akkor állítólag még nem is volt közhasznú, amely amúgy előfeltétele lett volna az ügylet ingyenességének.

A téma márciusi parlamenti vitájában Lukács Zoltán (MSZP) a következőket állította: A Zánkai Ifjúsági Központ utódjaként működő Új Nemzedék Központ több milliárd forinttal nem tud elszámolni. Az Erzsébet-program a közvagyon, a közpénz magánvagyonná történő transzferálásáról szól, és úgy van fölépítve egy rendkívül bonyolult cég és alapítványrendszerben, hogy a lehető legnehezebb legyen követni a pénzek és az ingatlanok mozgását.

A képviselő elmondta az atv.hu-nak, hogy egy éve hasztalan próbál adatokat megtudni az illetékes minisztériumoktól és szervektől, semmiféle érdemi információt nem adtak a kezébe. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy a kormány ugyanazt a technikát alkalmazza az Erzsébet-programban forgó közpénz esetében, mint amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál is láttunk: a közvagyon gazdasági társaságokba és alapítványokba való kiszervezés által azt a hamis látszatot kelti, mintha azok elvesztették volna közpénz jellegüket, és az adatszolgáltatással üzleti titkot sértenének.

Lukács Zoltán a múlt héten egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a Házelnöknek, amelynek lényege szerint a jövőben minden egyes, az Erzsébet-programhoz kapcsolódó cég vagy alapítvány adatai és gazdálkodása is nyilvános lenne. Mint mondja, ha a T. Ház elutasítja kezdeményezésüket, akkor nekilátnak a papírok kiperlésének, hiszen a Kúria tavasszal precedensértékű ítéletben mondta ki, hogy az alapítványi hatáskörbe átkerült pénz nem veszíti el közpénz jellegét, így a közfeladatokat ellátó szervek elszámoltathatóságának értelmében az adatokat kérésre kötelező kiadni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.