"Korunk problémái ma már világméretűek"

Egységre szólított fel a bíborosokhoz intézett homíliájában Ferenc pápa.
 
 

"Korunk problémái ma már világméretűek"

Egységre szólított fel a bíborosokhoz intézett homíliájában Ferenc pápa.
 
 
 
 
 

"Korunk problémái ma már világméretűek"

Egységre szólított fel a bíborosokhoz intézett homíliájában Ferenc pápa.

„A megosztottság és ellenségeskedés vírusának” a katolikus egyházban és a szélesebb társadalomban fenyegető terjedésére figyelmeztetett Ferenc pápa szombaton a 17 új bíboros beiktatására összehívott bíborosi találkozón.

- A megosztottság és az ellenségeskedés vírusa behatol abba, ahogy gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Nem vagyunk immúnisak ezzel szemben, ezért vigyáznunk kell, hogy ez a fajta magatartás ne verjen gyökeret a szívünkben – tette hozzá.

A konzisztórium alkalmából a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén – egy nappal az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév lezárására előtt – Ferenc pápa 17 új bíborost kreált, köztük három-három európait, latin-amerikait és egyesült államokbelit, valamint két-két afrikai és ázsiai bíborost, amivel a katolikus egyházfő – mint korábban közölték – „az egyház egyetemességét” kívánja kifejezni. Tizenhárom közülük nyolcvanévesnél fiatalabb, vagyis pápaválasztásra jogosult bíboros.

Ferenc pápa az ilyenkor szokásos szertartással egyenként az új bíborosok fejére helyezte a bíborosi süveget, átadta nekik a bíborosi gyűrűt és kijelölte római címtemplomukat. Az új bíborosokat a konzisztóriumra a Vatikánba érkezett bíborosi testület tagjai köszöntötték, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is.

A bíborosokhoz intézett homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy korunk problémái ma már világméretűek. Ezek között a migrációt emelte ki, hangsúlyozva, hogy az idegen gyakran a fenyegetés és az ellenség jelképévé válik csak azért, mert „távoli földről érkezik, vagy más szokásai vannak, más a bőrszíne, nyelve vagy társadalmi helyzete, másképpen gondolkodik és más a vallása”.

A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, a különbségek apránként ellenségességgé, fenyegetéssé, erőszakká változnak, miközben társadalmainkban egyre többek maradnak némán magukra szenvedéseikkel és az őket övező közönnyel szemben. Ferenc pápa hozzátette: vigyázni kell hogy ez a magatartás ne hassa át az egyházat is, amelynek tagjai szintén eltérő nemzetek, szokások, társadalmak, vallási hagyományok képviselői.

- ...és mindez nem ellenséggé tesz bennünket, ellenkezőleg, egyik legnagyobb gazdagságunk – hangsúlyozta az MTI híre szerint.

Ferenc pápa az új bíborosokkal mutatja be vasárnap az irgalmasság rendkívüli szentévét lezáró szentmisét, amelyen az egyházfő bezárja a Szent Péter-bazilika szent kapuját.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.