Állami mentőöv Szentkirályszabadjának

A bajba jutott település központi segítséggel menekül meg a csődtől.
 
 

Állami mentőöv Szentkirályszabadjának

A bajba jutott település központi segítséggel menekül meg a csődtől.
 
 
 
 
 

Állami mentőöv Szentkirályszabadjának

A bajba jutott település központi segítséggel menekül meg a csődtől.

Csaknem 700 millió forint kormányzati támogatást kap a Veszprém megyei Szentkirályszabadja önkormányzata, mert a település fizetési számlájára nagy összegű inkasszót nyújtott be egy befektető. A cég korábban megvásárolta a település és Veszprém város repülőterét, de később visszaadta az ingatlanegyüttest. Most visszaveszi a vételárat.

Működőképességének megőrzése érdekében a kormány 675 millió forint támogatást ad Szentkirályszabadja önkormányzatának – jelent meg a Magyar Közlönyben. A község azért szorul rá a központi segítségre, mert vissza kell fizetnie a helyi repülőtér vételárát a befektetőnek.

– Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzatai 2005-ben kapták tulajdonukba a reptérként ismert ingatlanegyüttest, amit 2006. szeptember 26-án értékesítettek – tájékoztatta a Magyar Időket a Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya.

– A vevő a vételárat kifizette, a repülőtér üzemeltetését azonban nem kezdte meg. Az önkormányzatok 2010 szep­temberében emiatt elálltak az adásvételi szerződéstől, majd a felek között hosszú pereskedés kezdődött. A másodfokú eljárásban a Győri Ítélőtábla az önkormányzatokat a korábbi vételár visszafizetésére kötelezte, az ügyben a Kúria is hasonló álláspontra helyezkedett – tette hozzá a tárca.

A jogerős döntés alapján a pernyertes cég inkasszót nyújtott be az önkormányzatok fizetési számláira. Szentkirályszabadja esetében az összeg 675 millió forint volt, amely a tőke összegén felül a perköltséget, a késedelmi kamatot, valamint a végrehajtói költséget is tartalmazza.

– Az önkormányzat a vételárat korábban önkormányzati feladatok végrehajtására fordította, a fizetési kötelezettség viszont többszörösen meghaladja a település éves költségvetését. Az inkasszó így folyamatosan terheli az önkormányzat fizetési számláját, ellehetetlenítve mindennapi működését, ezért indokolt, hogy a község költségvetési támogatást kapjon – tette hozzá a tárca.

Azt azonban a Belügyminisztérium egyértelművé tette, hogy ha az önkormányzat a repülőtér hasznosításával vagy értékesítésével összefüggésben bevételhez jut, úgy a megítélt támogatást a költségvetés számára vissza kell téríteni.

Hajas Bálint, a veszprémi önkormányzat sajtószóvivője a Magyar Időknek elmondta, hogy az ingatlan még ebben az évben visszakerülhet a városhoz, ahol a tervek szerint elsősorban ipari tevékenységet folytatnak majd, a reptéri funkció megtartásával. Gyarmati Katalin, Szentkirályszabadja polgármestere lapunktól addig türelmet kért, amíg le nem zárulnak az ügyek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.