Hazai kosaras évzáró győzelemmel

A zsinórban elért hetedik diadalt némiképp beárnyékolja, hogy az utolsó tíz percben alaposan visszavettek a tempóból.
 
 

Hazai kosaras évzáró győzelemmel

A zsinórban elért hetedik diadalt némiképp beárnyékolja, hogy az utolsó tíz percben alaposan visszavettek a tempóból.
 
 
 
 
 

Hazai kosaras évzáró győzelemmel

A zsinórban elért hetedik diadalt némiképp beárnyékolja, hogy az utolsó tíz percben alaposan visszavettek a tempóból.

Eladott labdákkal és Hegedűs demoralizáló blokkjaival – valamint a hétvégi-ünnepi bevásárlások miatt foghíjas lelátók előtt – kezdődött a találkozó. Később megemberelték magukat az esélyesebb hazaiak, s ez nyomban megmutatkozott az eredményjelző-táblán is, 7:0. Hamarosan időt kértek a vendégek, mert a hazaiak percek alatt nyomatékosították, hogy fontos számukra az újabb siker. Az ellenfélnek ilyentájt még a gyűrű eltalálása is problémákba ütközött. Meszlényi-mester tanítványai először tizenegy–nulla után voltak eredményesek. Igaz, a helyi kedvencek védekezése és lepattanó-gyűjtése továbbra is élményszámba ment: az agresszivitásukkal „megfojtották” a Rátvay-fivérek próbálkozásait, 13:3. A lábsérülését követően Kámán Tamás is pályára lépett. A veszprémiek vele is más ritmusban és dimenzióban tüsténkedtek. Más kérdés, hogy a soproniak ekkor fegyelmezetlenül és kedvetlenül tettek-vettek, időnként az egyszerű passzokkal is meggyűlt a bajuk, 19:7. Mérész-edző bátran forgathatta a csapatát, mivel az övéi tetszés szerint hintették a kosarakat, például duplát csak egyet hibáztak a nyitó szakaszban, 26:9.

A rivális valamivel jobban kezdte a következő negyedet, de nem volt miért idegeskedni, hiszen utána felváltva találtak be a felek, 32:17. Jillingék kisvártatva átlendültek a „holtponton”, elképzeléseiket megvalósítva bizonyították, hogy a rivális az előző öt fellépésén miért kapott ki, 40:19. Az összecsapás ezen részében egység és összhang jellemezte a bakonyiak „előadását”, amivel temérdek hibázásra késztették a Hűség-városiakat. A remek megoldásokkal szolgáló Nebojsa Pavlovicék a közönségnek is játszottak és menet közben teljesen elbizonytalanították a tinédzserekkel felálló vendégeket, 50:25. Viszont a nézők nem csupán az attakjaikat, hanem a palánk alatti munkájukat is többször díjazták tapssal. A látottak alapján nem okozott meglepetést, hogy a lényeges kérdések az első félidőben eldőltek, 56:26.

Az ellenfélből tisztességesen felkészült Kállóék a fordulás után sem vettek vissza az iramból. Ebből kifolyólag rövidesen osztálykülönbség mutatkozott a gárdák között, 62:26. Ami a kosárlabda-pályákon ritkán esik meg, az a 24. percben megtörtént: a mérkőzést kontrolláló hazaiak sorcserét hajtottak végre, de ami ennél fontosabb: az ütemük ezután sem tört meg, 70:31. Nyilvánvaló volt, hogy Helmecziék a bajnoki szünetben nem estek ki a ritmusból – a pihenő nem zavarta meg a játékukat, épp ellenkezőleg –, s az óriási fölényük sem tette őket jóllakottá, 74:34. Megtalálták a játékuk ritmusát: szervezetten, sok energiával és akarattal pattogtattak, a fiatal vetélytárs indokolatlan „izmozása” is csak kétszer hozta ki őket a sodrukból, 78:34. Emiatt kicsit paprikás lett a hangulat, hiszen Berneczeiék minden másban alulmaradtak. A gyors akciókkal teljesen szét lettek zilálva a soproni állások.

A záró felvonás előtt érezhető volt, hogy már mindenki túl lenne a bajnokin. A büntetővonalról és a triplavonalon túlról meglehetősen gyengén célzó hazaiak alacsony fokozatban indították ezt a tíz percet, 82:41. Ezzel nem is lett volna különösebb baj, de idővel teljesen leblokkoltak, ami a sportban akkor sem engedhető meg, ha addig „cipóra” verték az ellenfelet, 82:48. Nagyon lazára vették a figurát, sok mindent már nem akartak kihozni magukból, illetve a csatából. Mérész-edző időt kért, lévén, ő és a szurkolók másként képzelték a lezárást, ám a szavai nem találtak értő fülekre, 85:50. A gólcsendet hiába törte meg egy Jilling-tripla, a folytatásban már nem tudtak felpörögni, helyzetbe is ritkán kerültek, 93:60. Az addig padlón feküdt vendégek persze köszönték szépen az alkalmat, pontokra váltották a sanszaikat – a hajrában alig rontottak dobást. A hárompontosaikkal az utolsó sípszóig majdnem megfelezték a csata során mutatkozott legnagyobb differenciát. Persze ez nem változtat a lényegen: Körtélyesi Gergelyék könnyedén jutottak hozzá az újabb két ponthoz, így továbbra is tapadnak az előttük álló együttesekre.

Mérész Csaba edző értékelése a klub honlapjának tudósítása szerint: - A győzelmünk egy pillanatig sem forgott veszélyben, mert a tanítványaim már az első percekben megvalósították az általam kért játékelemeket. Sajnálom, hogy a végére így kiengedtünk, lévén, a mellettünk mindig kitartó publikum többet érdemelt volna. Emiatt van bennem némi hiányérzet.

Jegyzőkönyv. Férfi kosárlabda NB I/B.: HOYA-PEV – Soproni MAFC-NyME 95:70 (30:11, 26:15, 26:13, 13:31). Veszprém, 250 néző. V.: Sabáli, dr. Magyari, Esztergályos. HOYA-PEV: Helmeczi 12/6, Novák 2, Pavlovic 13, Körtélyesi 11/3, Hegedűs 7/3. Csere: Kámán 13/3, Kálló 6, Simon 16, Jilling 9/3, Sipos 6, Szűcs, Májer. Edző: Mérész Csaba. Sopron: Nagy 4, Papp 2, Rátvay T. 13, Berneczei 3, Werner 6. Csere: Forrai 21/15, Rátvay B. 9, Füzi 3, Németh 2, Karácsonyi 3/3, Horváth 4. Edző: Meszlényi Róbert.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.