„Felháborítóak Lázár János szavai”

Az új pedagógusfoglalkoztatás rendszer, arra készteti a tanárokat, hogy energiát vonjanak ki a munkájukból.
 
 

„Felháborítóak Lázár János szavai”

Az új pedagógusfoglalkoztatás rendszer, arra készteti a tanárokat, hogy energiát vonjanak ki a munkájukból.
 
 
 
 
 

„Felháborítóak Lázár János szavai”

Az új pedagógusfoglalkoztatás rendszer, arra készteti a tanárokat, hogy energiát vonjanak ki a munkájukból.

Pilz Olivér gimnáziumi tanár felháborítónak tartja, hogy Lázár János szerint a tanárok a hibásak a Pisa-mérés rossz eredményei miatt. Az oktatási szakértő arról is beszélt, hogy a pedagógusfoglalkoztatási rendszer kivonja az energiát a tanárok munkájából.

Radó Péter oktatási szakértő az ATV Szabad szemmel műsorában elmondta, hogy ő csak a Pisa-mérésre figyelne, ha oktatásvezető lenne, mert ez az a mérés, ami azt nézi, hogy a gyerekeket felszereli-e az iskola azokkal a kompetenciákkal, ami szükséges a továbbtanuláshoz, és egy munkahelyen való helytálláshoz.

- Felháborítónak tartom, és visszautasítom Lázár János szavait, miszerint a tanulók és a tanárok a hibásak – mondta Pilz Olivér a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára. Szerinte a pedagógusok még mindig mentik a helyzetet, amennyire lehetséges, de a keretek ennyit engednek meg.

- Hat éve zajlik egy nagyon gyökeres, az alapokat érintő rendszer-átalakítás, amennyiben az oktatáspolitika sara, hogy romlanak a teljesítmények, ezt a felelősséget nem lehet áthárítani egy korábbi kormányzatra – véli Radó Péter. Az oktatási szakértő arról is szólt, hogy ha tantárgyi mérést végeznek, akkor a szaktanár lesz a felelős, a Pisa viszont kompetenciákat, alapképességeket mér, ez nem egy-egy pedagógus munkája alapján fejlődik, hanem az összes, ugyanazokat a gyerekeket tanító tanár munkája alapján fejlődik. Hozzátette: az új pedagógusfoglalkoztatás rendszer, arra készteti a tanárokat, hogy energiát vonjanak ki a munkájukból.

Pilz úgy látja, hogy a kompetenciafejlesztésre egyszerűen nincs idejük a tanároknak. Már például projektmunkák kiadására sincs idő, mert ez a pedagógusok számára több felkészülési időt igényel. Szerinte lehetséges, hogy a számok azt mutatják, hogy többen jelentkeznek tanárképzésre, de a végzettek közül kevesen helyezkednek el pedagógusként.

Radó Péter szerint nem költ eleget a kormány az oktatásra, bár ezek a költségek nem is igazán átláthatóak. 2013 után emelkedett az oktatásra fordított pénz, de szerinte nem az a lényeg, hogy mennyit, hanem, hogy hogyan költik el a pénzt.

A szeptemberben bevezetett komplex természettudományi tantárgyakkal kapcsolatban Pilz arról számolt be, hogy sem kiképzett tanárok, sem tankönyv, sem tanterv nem volt ezekhez a tantárgyakhoz.

- Annyira csökkent volna a természettudományi tantárgyak száma, hogy egy tiltakozás hatására lett bevezetve, hogy 9. osztályban legyen komplex természettudományi tantárgy – mondta Pilz Olivér. Szerinte a diákokat arra kéne felkészíteni, hogy az életük során a szakmájukon tudjanak változtatni, nekik olyan kompetenciákat kéne szerezni, amivel fel tudnak készülni a végzendő munkájukra, viszont „most ott tartunk, hogy lényegében egy használati utasítást nem fognak megérteni”.

Radó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy egy általános minőségromlást mutat ez a felmérés. Továbbá minden harmadik 15 éves fiú funkcionális analfabéta.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.