Egy holland láb döntötte el a női kézi Eb-döntőt...

A holland Groot a torna legértékesebb játékosa lett, a norvég Mörk pedig a gólkirálynő.
 
 

Egy holland láb döntötte el a női kézi Eb-döntőt...

A holland Groot a torna legértékesebb játékosa lett, a norvég Mörk pedig a gólkirálynő.
 
 
 
 
 

Egy holland láb döntötte el a női kézi Eb-döntőt...

A holland Groot a torna legértékesebb játékosa lett, a norvég Mörk pedig a gólkirálynő.

A címvédő norvégok szokás szerint már a himnuszuk éneklésével földön túli légkört teremtettek a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság döntőjében. A lelátót átszellemült norvég drukkerek uralták, a pályán viszont voltak gondjaik az északiaknak a hollandokkal. 

Az egy évvel ezelőtti vb-döntőben és a fél évvel ezelőtti olimpiai bronzmeccsen a sportágban több évtizede nagyhatalomnak számító Norvégia fölényesen nyert az új kézilabda-birodalomnak számító Hollandia ellen. Az Eb-döntő viszont egészen másképp alakult, a hollandok négy góllal el tudtak húzni az első félidőben.

Természetesen a magyar klubok légiósai lettek a finálé főszereplői. Az első félidőben a győri Grimsbö kapuba állásától a hajrában úgy megijedtek a hollandok, hogy alig lőttek, amikor pedig próbálkoztak, abból kapufa lett. Majd egyre több védett labda. A szünetben 15:15-re álltak a csapatok.  

A szintén győri Groot és Mörk párharca a második félidő elején egy szempontból döntetlenre állt: mindketten elképesztő hatékonysággal, 80 százalékkal céloztak. Csakhogy amíg a holland Groot 5 lövésből 4 gólnál járt, a norvég Mörknél 10/8 volt a mutató. A norvégok kezdték kiszedni a holland beállókat a játékból; természetesen ők is magyar kluboknál játszanak: a győri Brochról és a ferencvárosi Snelderről van szó. Az első félidőben az ő megjátszásuk jelentette Hollandia igazi erejét, a második félidőben az ellenük való norvég védekezés volt a kulcs. A skandináv csapat öt góllal is elhúzott, az utolsó percre viszont egy gólra visszajött a legmodernebb, kapus nélküli játékkal, egy helyett immár két beállót bevetve Hollandia.

Az Eb-t végül az MNO tudósítása szerint egy elhamarkodott bírói sípszó és egy holland láb döntötte el. Az utolsó tíz másodpercben egyenlítésért küzdő hollandokat góltól fosztották meg az orosz bírók azzal, hogy túl korán norvég szabálytalanságot fújtak, pedig a támadók éppen átjutottak a védőfalon és még be is találtak a sípszóval szinte egyidőben. A maradék négy másodpercben, a szabaddobásól az addig hibátlanul játszó, 6 lövésből 6 gólt szerző Snelder lábon passzolta véletlenül Grootot, így 30:29-re nyert Norvégia. 

Groot a torna legértékesebb játékosa lett, Mörk a gólkirálynő, mi pedig irigykedtünk erre a két nemzetre, ahol a válogatott jóval erősebb, mint a klubok. 

x

Franciaországé lett a bronzérem a Svédországban zajló női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a helyosztón 25:22-re legyőzte Dániát. A franciák a remek első félidő után alaposan visszaestek a folytatásban, de a dánok hétgólos hátrányból felállva csak mínusz egyig tudtak felzárkózni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.