Állami milliárdok karácsonyi jutalmakra

Jól jártak az ügyészség és a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói, a jegybank titkolózik.
 
 

Állami milliárdok karácsonyi jutalmakra

Jól jártak az ügyészség és a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói, a jegybank titkolózik.
 
 
 
 
 

Állami milliárdok karácsonyi jutalmakra

Jól jártak az ügyészség és a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói, a jegybank titkolózik.

Jelentős a különbség az egyes állami intézmények által osztott év végi karácsonyi jutalmak között – derül ki az MNO körkérdéséből. Miközben a Főpolgármesteri Hivatal és az ügyészség bőkezű volt a munkatársaival, akad olyan minisztérium, ahol egyáltalán nem osztottak prémiumot, igaz, olyan is, ahol 250 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal jutalmazták a dolgozókat. A Magyar Nemzeti Bank pedig egyszerűen titkolja, mekkora összeget fordított jutalmakra.

A legjobban a Főpolgármesteri Hivatalban jártak, ott ugyanis a valamivel több mint 800 fős alkalmazotti gárda fejenként átlagosan 460 ezer forintos jutalomban részesült, ami összesen 370 millió forintba került. Ezt az összeget ugyanakkor a bérmegtakarítás terhére fizették ki, azaz nem jelentett többletkiadást a fővárosnak. Tarlós István főpolgármester, valamint helyettesei viszont egyáltalán nem kaptak jutalmat.

Az ügyészségi alkalmazottak éves egyéni teljesítményüktől függően különböző mértékű pénzbeli juttatást kaptak. A szervezet ennek fedezetére szintén nem kapott külön költségvetési forrást, tájékoztatásuk szerint a jutalmakat a még fel nem töltött álláshelyek bérmegtakarításából gazdálkodták ki. Az év végi jutalmakra összesen 1,5 milliárd forintot fordítottak, amely az ügyészség éves személyi juttatásokra szánt kiadásainak csaknem 6 százalékát teszi ki. Ez az összeg 4287 fő között oszlik meg, ami azt jelenti, hogy átlagosan valamivel kevesebb mint 370 ezer forint jár a dolgozóknak.

A Magyar Nemzeti Bankot hiába kerestük az iránt érdeklődve, hogy összesen mennyi prémiumot fizettek ki az év végén. Az MNB a hatályos törvényeket megsértve ezt közérdekűadat-igénylésünkre sem árulta el.

Továbbá annak ellenére, hogy az év végi jutalmakat karácsony előtt osztják ki a különböző állami szervek, két nappal karácsony előtt is arra hivatkoztak, hogy „az év végi jutalmazások folyamata nem zárult le”. Nem kizárt, hogy az MNB olyan magas összeget oszt ki a munkatársak közt, hogy azt inkább nem közölnék a nyilvánossággal.

A jegybank alapítványai viszont válaszoltak. A botrányokról ismertté vált intézményekben idén nem osztottak jutalmat a dolgozóknak. Nem kaptak prémiumot a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. alkalmazottai sem. Ugyanakkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium cége nemrég kapott 3,7 milliárd forintot az államtól, miközben 2012 óta mindössze 2,8 milliárd forintnyi üzletet hozott az állami cég.

A minisztériumok tájékoztatása szerint egyáltalán nem kaptak év végi jutalmat a Földművelésügyi Minisztériumban, a Belügyminisztériumban, az Emberi Erőforrások Minisztériumában, a Nemzetgazdasági Minisztériumban, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Több helyen azonban úgy válaszoltak a Magyar Nemzet körkérdésére, hogy november végéig, december elejéig nem született döntés az év végi jutalmakról, későbbi érdeklődésünkre pedig több tárca egyáltalán nem válaszolt. Ennek megfelelően elvben előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban még kaptak valamennyi juttatást a dolgozók. A tárcák tájékoztatása alapján a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodánál sem volt pluszpénz, és jutalom nélkül maradt Orbán Viktor miniszterelnök és stábja is.

A honvédelmi tárca dolgozói sem kaptak jutalmat, azonban Simicskó István honvédelmi miniszter korábban bejelentette, hogy a teljes honvédségi állománynak egységesen nettó 42 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt adnak. A tárcák közül szintén Erzsébet-utalványokat osztott karácsonyra az Igazságügyi Minisztérium, amelynek tájékoztatása szerint egységesen 250 ezer forintnyi utalványt kaptak a dolgozók.

A legkülönösebb jutalmazási rendszert a Lázár János vezette Miniszterelnökség alakította ki. A tárca közlése szerint ugyanis azok a dolgozók, akiknek gyermekei tavaly december 7-éig nem töltötték be 14. életévüket, gyermekenként könyvet és édességet kaptak. Ajándék csokoládéra 1,9 millió forintot költöttek, könyvekre 1,2 milliót. Azon alkalmazottak, akiknek gyereke 14–18 éves, gyerekenként 50 ezer forintnyi ajándékutalványt kaptak. Ennek alapján összesen több mint nyolcszáz 50 ezer forintos ajándékutalványt rendeltek, ami ötszáz alkalmazott között oszlott meg. A Miniszterelnökség összesen bruttó 44 millió forintot költött az év végi jutalmazásra.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.