Ádernak lett igaza

Elbukott az Ab-n a közigazgatási felsőbíróság.
 
 

Ádernak lett igaza

Elbukott az Ab-n a közigazgatási felsőbíróság.
 
 
 
 
 

Ádernak lett igaza

Elbukott az Ab-n a közigazgatási felsőbíróság.

December közepén fordult az Alkotmánybírósághoz Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés által elfogadott közigazgatási perrendtartási törvény miatt. Az államfő úgy látta, az feles többséggel áttolt új jogszabállyal megpróbálták kijátszani a kétharmados jogalkotási kötelezettséget.

 

A kódex ugyanis új bíróság, az úgynevezett közigazgatási felsőbíróság felállításáról rendelkezett. Csakhogy új bíróságot kizárólag kétharmados törvénnyel lehet felállítani – figyelmeztetett az MNO híre szerint Áder, mivel a bíróságokról külön, sarkalatos törvény rendelkezik. Hozzátette, ez még akkor is így van, ha az új bíróság feladatainak ellátását egy már meglévő szervre, a Fővárosi Törvényszékre bízza a jogszabály.

 

Az Alkotmánybíróság pénteken kimondta, a közigazgatási felsőbíróság felállítása csakugyan alaptörvény-ellenes. Egyetértettek a köztársasági elnökkel abban, hogy elvenné a sarkalatos, minősített többséggel elfogadott törvények jelentőségét, ha azok tartalmát sima többséggel elfogadott törvénnyel is módosítani lehetne. 

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.