A korrupció elleni harcot beírnák az alaptörvénybe

Megint nehéz helyzetbe hozhatja Orbánékat a Jobbik, várják a fidesz véleményét.
 
 

A korrupció elleni harcot beírnák az alaptörvénybe

Megint nehéz helyzetbe hozhatja Orbánékat a Jobbik, várják a fidesz véleményét.
 
 
 
 
 

A korrupció elleni harcot beírnák az alaptörvénybe

Megint nehéz helyzetbe hozhatja Orbánékat a Jobbik, várják a fidesz véleményét.

Néhány hete még a brüsszeli kvóták ellen kezdeményezett alkotmánymódosítás hozta kínos helyzetbe a Fideszt, most ismét bajban lehet. A Jobbik ugyanis a korrupció elleni harc fontosságát is beleírná az alaptörvénybe. Kérdés, hogy mit szólnak majd ehhez a kormánypártok.

Ismét egy alkotmánymódosítással hozhatja nehéz helyzetbe a kormányt a Jobbik: még februárban, a parlamenti üléskezdés előtt benyújt egy olyan javaslatot, amely az alaptörvény alapvetései közé emelné a korrupció elleni harcot. Vona Gábor ma délelőtti bejelentésén úgy fogalmazott, hogy az alapvetések között ez már a „V” pont lenne, majd hozzátette, hogy „V, mint Viktor”. A Jobbik elnöke kíváncsian várja, hogy a többi parlamenti párt, így a Fidesz, miként áll majd a javaslathoz.

Az alaptörvény módosítása csak az egyik eleme annak a lex Lúdas Matyi névre keresztelt antikorrupciós törvénycsomagnak, amely a Jobbik kormányra kerülése esetén – állításuk szerint – tevékenységük egyik alappillérét jelentené. Vona Gábor ezek közé sorolta még, hogy kötelező vagyonosodási vizsgálat alá vetnék a képviselőket és a kormánytagokat, de a közbeszerzéseken jelentős közpénzeket elnyerőkre is ilyen átvilágítás várna. Felállítanának egy antikorrupciós ügyészséget, feloldanának titkosításokat, és dupla büntetést írnának elő azoknak, akik politikusként korrupciós bűncselekményt követnek el.

Vona Gábor azt fejtette ki, hogy a korrupció nem csupán pénzt von el, de az elvándorlást is élénkíti. Magyarázata szerint ugyanis amikor „Mészáros Lőrinc és társai ellopják a magyar adófizetők pénzét”, nemcsak megrövidítik a költségvetést, de azt is üzenik, hogy itthon nem a tehetség számít, hanem a gátlástalanság és a kormányközeliség. „Döbrögi-mentalitásról” beszélt, ami szerinte a lopásnak és az arroganciának egy nem túl szimpatikus eleme.

A Jobbik elnöke szerint ugyanakkor pártja kormányra kerülése csak idő kérdése.

- Lehet, hogy Orbán Viktor azt hiszi, hogy a kormányzása örökké tart, de van egy rossz hírem neki, ez nincs így – mondta az MNO cikke szerint.

Vona Gábor keményen odaszólt a kormánypárti sajtónak is azzal, hogy akik például médiamunkásként kiszolgálják ezt a korrupt rendszert, vagy haszonélvezői annak, azoknak ugyanúgy felelniük kell majd. Egy újságírói kérdésre ezt úgy pontosította, hogy nem retorzióval fenyegeti azt, aki ma kormánypárti médiumnál dolgozik, ő azokról beszélt, akik tudnak korrupciós ügyekről, de azt nem jelentik, vagy éppen elrejtik. Ez ugyanis bűncselekmény.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.