Nemzeti gyásznap

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót.
 
 

Nemzeti gyásznap

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót.
 
 
 
 
 

Nemzeti gyásznap

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót.

Felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznap, hétfő reggelén az Országház előtt.

A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is. A lobogó félárbócra eresztése után Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát. Az Országház előtti megemlékezésen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai közül is sokan ott voltak. A közjogi méltóságok részvétüket fejezték ki nekik.

Parlament épületére a nemzeti gyásznap jeleként kitűzték a fekete zászlót.

Áder János a megemlékezést követően feleségével, Herczegh Anitával átment a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt folyamatosan zajló megemlékezésre, gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére, és egy szál fehér rózsát helyezett el a gimnázium előtt – írja a Hvg.hu.

Az intézmény igazgatóhelyettese, Jáki Gábor a helyszínen azt mondta, hogy hétfőn osztályozó konferencia miatt amúgy is tanítási szünet lett volna, sok diák mégis bejött. Az iskolában most ötvenfős pszichológuscsoport foglalkozik a tanárokkal, de bármelyik diák odamehet hozzájuk, és foglalkoznak velük. Sokan átjöttek más környező iskolából is, hogy gyertyát gyújtsanak. A helyettes azt mondta, kedden már el kell kezdeniük a tanítást, de még nem tudják, hogyan.

A kormány a balesetet követően nemzeti gyásznappá nyilvánította a hétfői napot, az erről szóló rendelet már szombaton meg is jelent a Magyar Közlönyben. A külön jogszabályban meghatározott középületekre fekete zászlót kell kitenni, Magyarország lobogója mellett az európai lobogót is félárbócra kell ereszteni. A most megjelent kormányrendelet külön szól arról is, hogy az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani. Fekete szalaggal közlekednek hétfőn a budapesti közösségi közlekedés járművei. Emellett a BKK Zrt., a BKV Zrt. és a VT-Arriva Kft. székházára, telephelyeire is kitűzik a fekete zászlót az olaszországi tragédia áldozataira emlékezve, és egyúttal kifejezve az áldozatok hozzátartozóival való együttérzést.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.