Elszalasztott alkalom

Rejtélyes dolgok a magyar költségvetésben.
 
 

Elszalasztott alkalom

Rejtélyes dolgok a magyar költségvetésben.
 
 
 
 
 

Elszalasztott alkalom

Rejtélyes dolgok a magyar költségvetésben.

Az őrületes decemberi költekezés után is jóval kisebb lett a 2016-os államháztartási hiány, mint egy éve, derült ki az NGM nyilvánosságra hozott, decemberi részletes államháztartási adataiból – írta a Napi.hu.

A kedvező egyenleghez hozzájárult, hogy nőttek az állam bevételei. Ezen belül a legnagyobb mértékben a társasági adóbevételek, és a személyi jövedelemadó bevételek nőttek. Az szja-ból 29 milliárd forinttal több származott, így 1717,6 milliárd forintot fizetett be a lakosság.

A dolog szépséghibája, hogy a társasági adóbevételi többlet nem a cégek széleskörű profitnövekedésének következménye, hanem egyetlen cég, az amerikai GE (ex General Electric) adóoptimalizációs célú magyarországi többletadó befizetésből származik.

Az NGM adataiból nem derül ki, hogy pontosan mire költötték el a decemberi extra kiadásokat. Csak decemberben 3353,6 milliárd forintot, a GDP tíz százalékát költött el a kormány.

A központi költségvetés (TB és elkülönített alapok nélkül) kiadásai 2665 milliárd forintra teljesültek, ami 40 százalékkal magasabb volt a 2015 decemberinél.

Ezen belül a költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai nőttek a legnagyobb mértékben, 700 milliárd forinttal.

A lap szerint, az NGM által kiadott 20 oldalas tájékoztató kísérletet sem tesz annak megmagyarázásra, hogy a kormány miért engedte el a tavalyi hiányszámot, illetve azt sem hogy milyen gazdasági/társadalmi előnyök származnak ebből a döntésből, mint ahogy az alternatív döntési forgatókönyvekkel sem álltak elő. Így nem tudni, hogy a kormány milyen felhatalmazás alapján döntött a decemberi kifizetésekről, írta a lap.

Az Orbán-kormány előtt adva volt a történelmi lehetőség, megcsinálhatta volna a modern Magyarország első többletes költségvetési évét, így csökkentve például az államadósságot, írta a lap. Ez a 24.hu információja szerint a decemberi a pénzszórás miatt nem így történt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.