A román legfőbb ügyész nem a kormány oldalán áll

Alkotmánybírósági vizsgálatot kért, ugyanúgy, ahogy az ombudsman is.
 
 

A román legfőbb ügyész nem a kormány oldalán áll

Alkotmánybírósági vizsgálatot kért, ugyanúgy, ahogy az ombudsman is.
 
 
 
 
 

A román legfőbb ügyész nem a kormány oldalán áll

Alkotmánybírósági vizsgálatot kért, ugyanúgy, ahogy az ombudsman is.

A román legfőbb ügyész kezdeményezte, hogy a bíróság függessze fel és semmisítse meg a büntető törvénykönyvet és a polgári perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletet.

Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze péntek éjszaka terjesztette be keresetét, amelyben gyors döntést kér, tekintettel arra, hogy a kormányrendelet február 9-e után már "visszafordíthatatlan károkat" okoz. A példátlan méretű közfelháborodást keltő és tüntetők százezreinek felháborodását kiváltó rendelet első, a Btk.-ra vonatkozó cikkelye ugyanis - amely a hivatali visszaélésnél, a hanyag kezelésnél, és az érdekellentétnél enyhít a Btk. szigorán - február 10-én lép hatályba, míg a perrendtartást módosító második cikkely már szerdán érvénybe lépett, amikor a jogszabály megjelent a közlönyben.

Lazar arra figyelmeztette a bíróságot, hogy "meghatározó jelentőségű" ügyről van szó, a kormányrendelet első cikkelyének esetleges hatályba lépése pedig "súlyos zavart" fog okozni az igazságszolgáltatásban, a bíróságoknak ugyanis a vádlott számára kedvezőbb jog elve alapján a mostani kormányrendeletet kell majd figyelembe venniük, akkor is, ha utólag alkotmányellenesnek bizonyul.

A rendelet szerint nem minősül hivatali visszaélésnek a "jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása", az elkövető családtagjait nem lehetne bűnpártolással vádolni, illetve a 200 ezer lejnél (14 millió forint) kisebb kárt okozó hivatali visszaélésért nem lehet büntető eljárást indítani, csak polgári perest, aminek szimpla bírság a vége.

A legfőbb ügyész alkotmánybírósági vizsgálatot is kért, ugyanúgy, ahogy a HVG.hu információi szerint pénteken az ombudsman is. A rendelet elfogadása után Romániában az elmúlt 20 év legnagyobb tüntetéshulláma kezdödött, a nagyvárosokban százezrek vonultak utcára, a tiltakozók szerint a rendelet korrupt politikusok tucatjait menti meg a felelősségre vonástól.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.