Ferenc pápa tud a vatikáni korrupcióról

A római katolikus egyházfő interjújában betegségnek nevezte a szexuális visszaéléseket.
 
 

Ferenc pápa tud a vatikáni korrupcióról

A római katolikus egyházfő interjújában betegségnek nevezte a szexuális visszaéléseket.
 
 
 
 
 

Ferenc pápa tud a vatikáni korrupcióról

A római katolikus egyházfő interjújában betegségnek nevezte a szexuális visszaéléseket.

A Corriere della Serának adott interjújában Ferenc pápa elismerte, hogy a Vatikánban is jelen van a korrupció. Cáfolta az egészségi állapotának romlásáról szóló híreket, mint mondta, nem szed nyugtatókat, hanem az olaszok jó tanácsát követi, mely szerint a békés élethez egészséges nemtörődömség kell. Beszélt arról is, hogy ha problémája van, leírja azt, és a papírt a szobájában álló Szent József-szobor talpa alá helyezi, ahol már egész matracnyi halmozódott fel a papírokból.

Elmondta, hogy 2013 márciusában, a pápává választása előtti bíborosi tanácskozásokon a Vatikán problémáiról és reformjairól volt szó.

- Az egyház szerkezetébe behatol a világi és fejedelmi légkör, és az egyháziak tenni tudnak ezért, hogy ennek baljós hatásait lerombolják. És nem kell bíborosnak lenni ahhoz, hogy fejedelemnek érezzük magunkat, elég papnak lenni. Ez a legrosszabb, ami az egyház szervezetében létezik – mondta Ferenc pápa. Kijelentette, az Úr nagyon azt szeretné, hogy az egyháziak szegények legyenek, és „amikor nem azok, az Úr küld egy pénzügyest, aki csődbe viszi a rendet”. Az egyházfő valószínűleg az egyik olaszországi ferences rendre utalt, amelyet éppen feltételezett pénzügyi visszaélések miatt pápai felügyelet alá helyezett, és ezért bírálatok érték.

Ferenc pápa a szexuális visszaélésekről kijelentette, hogy amikor egyházi személy követ el ilyet, „éppen az teszi tönkre Jézus tetteit, akinek Jézust kellene hirdetnie”. Azt mondta, „ez betegség, és ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez betegség, akkor nem lehet jól megoldani a problémát”. Hangsúlyozta, hogy a papok szexuális visszaéléseivel szembeni fellépésben kiemelt figyelmet kell fordítani a papok képzésére és kísérésére, nem szabad papjelölteket elfogadni érzelmi érettségük felmérése nélkül.

Egyházának feladataként Ferenc pápa ismételten az „egzisztenciális” és „társadalmi” szegények segítését jelölte meg, akikhez az egyháznak ki kell lépnie a világba. Gondolni kell a migrációhoz és a menekültekhez fűződő szegénységre, „a nemzetközi megállapodásoknál fontosabb azoknak az embereknek az élete” – mondta Ferenc pápa a vs.hu cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.