Miért nem szavazott Szájer?

Kormánypárti nem az EU-reformra: a Fidesz európai parlamenti képviselői a három javaslatból kettőt leszavaztak, egynél tartózkodtak.
 
 

Miért nem szavazott Szájer?

Kormánypárti nem az EU-reformra: a Fidesz európai parlamenti képviselői a három javaslatból kettőt leszavaztak, egynél tartózkodtak.
 
 
 
 
 

Miért nem szavazott Szájer?

Kormánypárti nem az EU-reformra: a Fidesz európai parlamenti képviselői a három javaslatból kettőt leszavaztak, egynél tartózkodtak.

- Az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén immár világosan és egyértelműen megmutatta magát a Fidesz-Jobbik populista koalíció, amely ezután nyíltan és vállaltan az Európai Unió lerombolásán dolgozik – fogalmazott az atv.hu-nak Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője megkeresésünkre elmondta, hogy a csütörtöki plenáris ülésen három olyan reformjavaslat is napirenden szerepelt, amely az európai közösség megerősítését, a mélyebb integrációt és a szorosabb együttműködést szolgálta. A magyar európai parlamenti képviselők közül azonban egyedül a Fidesz és a Jobbik politikusai voltak azok, akik nem támogatták a javaslatokat.

Ujhelyi István rámutatott: a Jobbik eddig is nyíltan vállalta, hogy le akarja rombolni az Európai Uniót:

- Az eleddig – szavakban legalábbis - nyugatos politikát képviselő Fidesz európai parlamenti képviselői azonban nem arra kértek és nem arra kaptak felhatalmazást a magyar emberektől, hogy a Jobbikkal populista koalícióra lépve kizárják Magyarországot az európai fejlődésből és az európai közösségből” – mondta a szocialista európai politikus.

Ujhelyi az atv.hu-nak hozzátette: a legfrissebb kutatások szerint a magyar emberek több mint 60 százaléka kiemelten fontosnak és jónak tartja Magyarország uniós tagságát, több mint 53 százalékuk pedig a mélyebb integrációt is hasznosnak tartja. Vagyis, szerinte a Fidesz nem csak a saját vállalásait szegi meg hazug módon, de a magyar emberek többségi akaratával is szemben cselekszik.

- Ez már nem játék, nem szabad legyinteni a Fidesz és Jobbik populista, közös akcióira. Azzal, hogy gátolják az Unió fejlődését és megerősítését, illetve azzal, hogy Magyarországot eltávolítják a haladó tagországoktól, egyértelműen a magyarok érdekei ellen cselekednek. Ez visszafordíthatatlan következményekkel jár. Ha Orbán ki akar lépni az Unióból, lelke rajta. Fogja a cókmókját, az oligarcháit és távozzon. Mi, maradunk Európában! – mondta Ujhelyi István.

Az Európai Parlament csütörtöki ülésén egyébként mindhárom, az EU jövőjével és reformjával foglakozó javaslat többségi támogatást kapott. A Fidesz európai parlamenti képviselői a három javaslatból kettőt leszavaztak, egynél tartózkodtak.

Újhelyi szerint különösen érdekes, hogy Szájer József fideszes képviselő, a Néppárti frakció parlamenti munkáért felelős alelnöke – aki feladatából adódóan irányítja a szavazásokat a jobboldali frakcióban – ennél a három jelentésnél nem nyomott gombot, noha az előtte és utána is felmerülő döntéseknél megtette.

A Fidesz nem kívánta kommentálni a csütörtöki szavazást, az MTI-vel is csak annyit közöltek az események után, hogy egyetlen néppárti magyar képviselő sem küldött írásbeli hozzászólást a vitához.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.