Huszonegy pont, tizenöt győzelem

Nem kellett vért izzadni a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémnek, hogy az NB I/B Nyugati-csoportban továbbépítse pompás szériáját.
 
 

Huszonegy pont, tizenöt győzelem

Nem kellett vért izzadni a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémnek, hogy az NB I/B Nyugati-csoportban továbbépítse pompás szériáját.
 
 
 
 
 

Huszonegy pont, tizenöt győzelem

Nem kellett vért izzadni a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémnek, hogy az NB I/B Nyugati-csoportban továbbépítse pompás szériáját.

A Mecsek-alján ősszel megszenvedett – ám onnan azért diadalittasan hazatért – bakonyiak jó hozzáállással kezdték a mérkőzést. Már az elején labdákat szereztek, lepattanókat szedtek, blokkokat osztottak, s ami a legfontosabb: a pontokkal sem maradtak adósak, 6:2. A tehetséges vendégek feljöttek ugyan (8:5), a hazaiak ugyanakkor még szigorúbb védekezésre váltottak, amitől az ellenfél képtelen volt kibontakozni, 145. Az éllovas hátsó alakzata szorosan zárt, Körtélyesi Gergelyék oly’ szűken álltak a PVSK-legények mellett, hogy azok néha dobóhelyzetbe is alig kerültek, 20:9. A megnyugtató előny birtokában Mérész-mester bátran forgathatta a csapatát, a cserék is igyekeztek megfojtani a pécsi akciókat, ráadásul az első negyedben a mezőnybeli pontossággal sem volt gond. A helyi kedvencek idővel visszavettek a tempóból, ám ez is csak arra volt elég, hogy Antóni Csanádék elkezdtek "teret hódítani" (20-12). Sajnos, ezzel egy időben a színvonal is visszaesett.

Noha a következő játékrész nyitányán a tabella-hatodik nagy lendülettel vetette magát a küzdelembe. A néhány percre lelassult és biztos szituációkat elpuskázott bakonyiak ismét felpörögtek: megmutatták, hogy jobb gárda az övék, 27:16. Ekkortájt szemre is tetszetősen iparkodtak, nem volt probléma az önbizalmukkal, többször ragadtatták tapsra a nézőket. Kálló Nándor ezúttal is dicséretet érdemelt a szorgalmáért. Mellette szerencsére mások is feljavultak, ami az eredményjelző-táblán is visszaköszönt, 32:16. Nebojsa Pavlovic újfent ellenállhatatlanul muzsikált, a bosnyák légiós második triplája után tizenöt pontra hízott a felek közötti különbség, 34:19. Ahogy kellemes lett a differencia, a HOYA-mezesek koncentrációja úgy csökkent: az addig állva hagyott rivális nyomban kihasználta, hogy a vendéglátók lejjebb kapcsoltak, 36:25. A külső és a belső dobások már az első félidőben sem voltak egyensúlyban, így fontos volt, hogy általában a veszprémiek uralták a festéken belüli területet.

A fordulást követően rossz dobásokkal és elméretezett átadásokkal jelentkeztek a hazaiak, a publikum még sem ezért ráncolta a homlokát. Lévén: Kámán Tamásnak kiújult a vádlisérülése és az öltözőbe bicegett. (Mint utóbb kiderült: a baj nem súlyos, a trénere hamarosan számolhat vele). Magas iramról később sem beszélhettünk, igaz, Pavlovic gondoskodott szép jelenetekről, leginkább ő volt az, aki mindent megtett a sikerért, 43:29. Az egyetemisták ekkor is sok lepattanót gyűjtöttek, így több támadást indíthattak. Miután ismét ritmusra leltek, megrázták magukat és húsz ponttal elhúztak, 49:29. Ám megint csak négy-öt percig volt igazán feszes a védelmük, ahogy az „lenni szokott”, a folytatásban – érthetetlen módon – nem tudták érvényesíteni az akaratukat, a fizikai fölényüket, 52:37. Mihelyst elvesztették a fonalat és újabb megtorpanásuk közepette labdákat szórtak el, a szurkolók csendben figyelték az eseményeket, 54:45. Ebben a periódusban a „kiadók” megmutatták, hogy van bennük fantázia, egyszer-kétszer úgy mentek át a hazai falon, mint kés a vajon. Ha a sokadik felzárkózásuk nem lett volna elég, a bírók is borzolták a kedélyeket, akik támadóhibákat ítéltek Helmecziék ellen.

Tizennégy pontos HOYA-vezetésről indult a záró felvonás – és jóllehet gyors pécsi pontok következtek –, a harminchármas teljesítményindex-szel zárt Pavlovic és társai türelmes produkcióval tartották az eltérést, 63:52. Ekkor derült ki, hogy a többszöri utolérés sok energiát vett el Demeter Attiláéktól, akik kezdtek erőben elfogyni, 69:54. A nyugati-első a nagyobb rotációs lehetőségének köszönhetően föléjük nőtt, az összképbe az is belefért, hogy a csatát végigvezető hazaiak védekezésben azért követtek el taktikai hibákat, s támadásban is vétettek butaságokat, 73:61. Persze a pécsiek nem kényszerítették őket nagyobb erőkifejtésre. Ennek okán a találkozó sokat vesztett a nívójából. Ezért is jött némiképp jól, hogy a lepattanó-csatában negyvenkettő-huszonötre nyert Hegedűs Attiláék a végén újra összekapták magukat – ha úgy tetszik: nem vették fél vállról a vetélytársat.

Mérész Csaba edző értékelése a mérkőzés után a klub honlapja szerint: - Örüljünk a győzelemnek!

Jegyzőkönyv. Férfi kosárlabda NB I/B.: HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Pécsi VSK-Kronosz Kiadó 84:63 (20:14, 19:13, 22:20, 23:16). Veszprém, 400 néző. V.: Reisz, Kéri, Pécsi. HOYA PEV: Helmeczi 10, Kálló 6, Pavlovic 23/6, Körtélyesi 12, Hegedűs 14. Csere: Simon 2, Kámán 5, Szeifert, Jilling 9/3, Szűcs 2, Sipos 1. Edző: Mérész Csaba. Pécs: Krnjajski 1, Demeter 13, Antóni 15/6, Riskó 7, Popgyákunik 8. Csere: Dragasevic 13, Bíró 2, Soós 4, Kövecs. Edző: Juhász Olivér.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.