Orbán keményített volna

Elfogadta a parlament a Munka törvénykönyvét, így jövő július elsejétől új szabályok vonatkoznak a munkavállalókra és a foglalkoztatókra.
 
 

Orbán keményített volna

Elfogadta a parlament a Munka törvénykönyvét, így jövő július elsejétől új szabályok vonatkoznak a munkavállalókra és a foglalkoztatókra.
 
 
 
 
 

Orbán keményített volna

Elfogadta a parlament a Munka törvénykönyvét, így jövő július elsejétől új szabályok vonatkoznak a munkavállalókra és a foglalkoztatókra.

A nepszava.hu szerint Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen volt, mint mondta, nem száz százalékban a kormány szándékát tükrözi a "kompromisszumok" árán létrejött új kódex. Közben a Szolidaritás Mozgalom kiáltványt tett közzé, és a "rendszer megdöntésére", Orbán Viktor menesztésére készülnek.

Az MSZP kezdeményezésére név szerinti szavazással fogadta el a parlament tegnap az új Munka törvénykönyvét. A kormánypártiak támogatták, az ellenzéki frakciók nemet mondtak az új kódex rendelkezéseire, melyek 2012. július 1-jén lépnek hatályba.

Nem száz százalékban a kormányzati szándékot tükrözi az új Munka törvénykönyve, ugyanis az érdekképviseletekkel létrejött megállapodás között olyan pontok is vannak, amelyekkel a kabinet nem ért egyet - ezt mondta a miniszterelnök a javaslat záróvitájában, az Országgyűlésben. Orbán Viktor úgy fogalmazott:a kormány "valódi kompromisszumokat kötött", de ezekért a pontokért is felelősséget vállal. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arra tért ki, hogy a kormány azokkal a szakszervezetekkel kereste a megállapodást, amelyek erre nyitottak voltak, és nem ragaszkodtak a jelenlegi Munka törvénykönyvéhez. Újra azt állította, hogy az egyik szakszervezeti vezető a kihagyottak nevében tárgyalt vele. (Bár név szerint nem említette, vélhetően Pataky Péterre célzott.)

A megállapodást nem a hat szakszervezeti konföderációval, hanem három kiválasztott érdekvédővel írta alá a kormány. A megegyezésből kihagyottak hiába tiltakoztak, és kérték a szavazás elnapolását, valamint a tárgyalások megkezdését, a miniszterelnök és a kormány erre nem reagált. A korábbi egyeztetésekből is annak ellenére hagyták ki a Autonómokat, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülést, hogy vezetőik szinte naponta elmondták, nyitottak és készek a megbeszélésre.

Borsik János, az Autonómok elnöke figyelemmel kísérte a vitát és a szavazást. Mint mondta, a kormánypárti sorokból a teljes közöny és érdektelenség mutatkozott, a teremben akkora zaj volt, hogy a felszólalásokat nem lehetett hallani. A levezető elnök nem teremtett rendet, az ellenzéki képviselők kérdésére nem mindig tudott válaszolni az államtitkár, Czomba Sándort a miniszterelnök segítette ki. Orbán Viktor egyébként arról is beszélt, a dolgozókat nem a szakszervezeteknek kell képviselni, a kormány feladata a "munkásvédelem". A miniszterelnök súlyos tévedésben van - reagált erre Borsik. A szocialista Gúr Nándor pedig azt jegyezte meg, pártja több mint ötszáz módosító indítványa közül egyet sem támogatott a kormányoldal. A kormány és a kiválasztott szakszervezetisek csaknem két hete írták alá a megállapodást, melynek nyolc pontjából hét a szakszervezeti tisztségviselők munkájának könnyítéséről szól.

Az MSZP és két szakszervezet egyébként népszavazást sürget. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető hétfőn úgy fogalmazott: ha Fidesz-frakció tagjai biztosak abban, hogy a tervezet a munkavállalók érdekét szolgálja, tegyék lehetővé a referendum kiírását. Schmitt Pál államfőt pedig arra kérte, ne írja alá a jogszabályt, emeljen vétót ellene. Mindezek ellenére szavazta meg a kormánytöbbség a Munka törvénykönyvét, mellyel az LMP szerint a kormány "olcsó bérrabszolgákat kíván a magyar munkavállalókból csinálni". Kaufer Virág emlékeztetett arra, a nyáron nyilvánosságra került javaslat komoly tiltakozást váltott ki, de a kormány "apróbb gesztusokon kívül" nem volt hajlandó a lényegi változtatásokra. A szövegben benne maradtak a kirúgásokra vonatkozó könnyítések, a pénztárosok egy hónapos letétje, miközben a kisgyermekeseknek a "részmunkaidő csapdáját" ajánlják fel a rugalmasabb foglalkoztatás helyett. Ha kell, "Házon kívül" fogják megvédeni a munkavállalók jogait - mondta.

Közben a Szolidaritás Mozgalom kiáltványt adott ki a Munka törvénykönyvének elfogadására időzítve "Ketyeg Orbánék órája" címmel. A rendszer megdöntésére és a kormány menesztésére készülnek, ezért megkezdték az országos mozgósítást. December 17-én 25 helyszínen tartanak demonstrációt.

Drasztikus elbocsátások jönnek

Az ország egész területén pesszimisták a foglalkoztatók, Budapesten minden eddiginél rosszabbak a munkaerőpiaci kilátások - ez derül ki a Manpower előrejelzéséből. Mind a nyolc régió munkáltatói létszámleépítésre készülnek, a Dél-Dunántúlon és az Észak-Magyarországon legrosszabb a helyzet. Az MSZP szerint az eddig is siralmas munkanélküliségi adatok a jövő évben még súlyosabbak lesznek. Az ellenzéki párt azt követelte az Orbán-kormánytól, haladéktalanul tegyen lépéseket a munkanélküliség növekedésének megállítása érdekében, azonnal növelje a munkanélküliek álláskeresési támogatásának időtartamát és összegét, illetve az átképzési támogatásokat. "Elvárjuk, hogy az ígéretüknek megfelelően teljesítsék az évenkénti 100 ezer új munkahely megteremtését."

Sikkasztás gyanúja az Orangeways-nél

Ismeretlen tettes ellen tesz ma feljelentést sikkasztás gyanújával a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), amiért a Gemenc Volán alvállalkozójaként dolgozó Orangeways Zrt. esetenként több hónapja adós dolgozói bérével, járulékaival, illetve juttatásaival. Dobi István érdekképviseleti elnök lapunknak elmondta: tegnap emiatt Tamási és Dombóvár térségében leálltak a járatok - 40-ből 3 busz indult el reggel -, mivel a járművezetők önkéntes munkabeszüntetést tartottak. Kiemelte, az Orangeways 2009 óta nem fizette több járművezető után a magasabb nyugdíj-járulékot, így az érintett sofőrök emiatt nem mehetnek el korai nyugdíjba. Ugyan a cég ígérete szerint hamarosan rendezik az elmaradásokat, az alkalmazottak már nem hisznek a társaságnak, amely megszegte egy októberi megállapodásban vállaltakat is, így ma folytatódhat a "vadsztrájk". Ennek enyhítésére a Gemenc Volán más térségekből vezényel át járművezetőket.

Tovább küzdenek a Munka törvénykönyve ellen?

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke: Ebbe nem lehet belenyugodni. Most üt vissza a különalku, de a felelősséget azoknak kell vállalniuk, akik részt vettek benne. A jövő év a szociális párbeszéd további tagadását, keresetcsökkentést és a kiszolgáltatottság növekedését hozza.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.