A CEU-ellenes támadástól hangos a nemzetközi sajtó

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen indított magyar kormányzati támadást.
 
 

A CEU-ellenes támadástól hangos a nemzetközi sajtó

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen indított magyar kormányzati támadást.
 
 
 
 
 

A CEU-ellenes támadástól hangos a nemzetközi sajtó

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen indított magyar kormányzati támadást.

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközi szinten az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak. A FAZ cikke rámutat: Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

A liberális Süddeutsche Zeitung elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal túl nagy fába vágta a fejszéjét. A kommentár megállapítja: a kormány a jelek szerint szándékosan vált ki felháborodást a menekültek, a segélyszervezetek, a külföldi egyetemek és a nemzetközi közösség elleni támadásokkal, mert Orbán Viktor így tudja bizonyítani, hogy valóban szembeszáll mindenkivel. A CEU ellen irányuló csapás a tudományt és a baloldali Amerikát veszi célba. Előfordulhat azonban, hogy Orbán ezúttal túlvállalta magát, mert ugyan remélhet támogatást az antiliberális amerikai elnöktől, Donald Trumptól, Magyarország nagy árat fog fizetni a tudományos világ tekintélyes szereplője ellen intézett támadásért.

A konzervatív bécsi Die Presse szerint a kormány törvényjavaslata kimondatlanul a CEU bezárására irányul. A kommentár szerzője úgy véli, hogy Soros belpolitikai szempontból ideális ellenségnek számít, hiszen a megosztott, balliberális hazai ellenzék alig jelent veszélyt a kormányoldalra nézve, így azzal már nem lehet riogatni. A magyar kormányzati kommunikáció Sorost az amerikai nagytőke képviselőjének és olyan figurának állítja be, aki a szálakat mozgatva Európát menekültekkel árasztja el, és aláássa a nemzeti gondolkodást – írja a Die Presse.

A londoni Financial Times a 168 ÓO összefoglalója szerint megállapítja: a kormány törvényjavaslata Orbán Viktor és az általa ideológiai ellenségnek tekintett Soros György közötti harc kiterjesztését jelenti. A kormányfő, aki valaha a Soros-ösztöndíj kedvezményezettje volt, mióta 2010-ben visszatért a hatalomba, folyamatosan növeli szorítását a politikai intézmények, a média és a gazdaság felett – emlékeztet a szerző, és utal arra: a tervezett intézkedéseket – amelyek egybeesnek a Soros-alapítványok által támogatott civil szervezetek elleni szigorításokkal – a kormánypárti sajtóban a Közép-európai Egyetem elleni kirohanások előzték meg, azzal vádolva az intézményt, hogy rosszul bánik a dolgozóival, hamis diplomákat állít ki, és idegen érdekeket szolgál.

A BBC értékelése szerint a CEU is annak a kampánynak a céltáblájává vált, amelyet Orbán Viktor kormánya folytat a liberális értékek ellen. A tekintélyes brit közszolgálati média beszámolója felhívja a figyelmet arra: mindez olyan időszakban történik, amikor folyamatosan romlik Donald Trump és Soros György kapcsolata, miután Soros az amerikai elnököt csalónak és diktátorjelöltnek minősítette. Orbán az amerikai elnök lelkes támogatója.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.