Az orosz törvényt másolta le a magyar kormány...

Szembetűnő a hasonlóság az orosz kormány civil szervezetek elleni törvénye és a Fidesz jogszabálya között.
 
 

Az orosz törvényt másolta le a magyar kormány...

Szembetűnő a hasonlóság az orosz kormány civil szervezetek elleni törvénye és a Fidesz jogszabálya között.
 
 
 
 
 

Az orosz törvényt másolta le a magyar kormány...

Szembetűnő a hasonlóság az orosz kormány civil szervezetek elleni törvénye és a Fidesz jogszabálya között.

Ujhelyi István szerint a LEX CEU orosz mintára készült. A politikus azt írta: Orbán Viktor és a Fidesz az oroszok kottájából játszik, ha úgy tetszik: Putyin csicskása.

- Mindig is sejthető volt, hogy a magyar kormány egyre több lépése mögött Putyin árnyéka húzódik – írja Újhelyi István szocialista EP-képviselő nyílt levelében, majd példaként felhozza a kormány Unió-ellenes kampányát, a felujított metrókocsik ügyét és a paksi atomegyezményt.

A CEU ügyében a politikus szerint egyértelműen látszik az orosz szál: “Oroszországban 2012-ben lépett hatályba az a törvény, amelyet most a magyar kormány lemásolt. Célja ugyanaz: megbélyegezni és elhitelteleníteni a civilszervezeteket” – írja az MSZP alelnöke. Ujhelyi meg is nevezi az orosz törvényt: Федеральный закон 20 июля 2012 года N 121-ФЗ.  

A jogszabályban az oroszok „külföldi ügynököknek” nevezik a civileket, a magyar tervezet ehhez képest csak „külföldről támogatott szervezetnek” titulálja a célkeresztbe vett civileket. Közben azonban a kormányzati kommunikáció hangosan ügynöközik mindenkit, aki a kormánytól eltérő véleménnyel rendelkezik.

Az orosz és a magyar jogszabály indoklása szinte szóról szóra megegyezik. Mindkét kormány azzal érvel, hogy ezek a társaságok „politikai tevékenységet végeznek”, ilyenformán pedig nem annak az országnak az érdekében cselekednek, ahol jelen vannak, hanem saját vagy külföldi érdekek szolgálatában állnak.

- A Fidesz arra sem vette a fáradtságot, hogy legalább a szórendet érdemben megváltoztassa annál a pontnál, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának veszélyével indokolja a civilek irányába mutatott fokozottabb figyelmet, az pedig már tényleg az önleleplezés teteje, ahogyan az orosz és a magyar törvényjavaslat is kijelenti: a vallási szervezetek nem tartoznak a szabályozás hatálya alá – írja Ujhelyi.

A politikus példának hozza fel a Szentpétervári Európai Egyetem bezáratását, amely a hivatalos indoklás szerint nem felelt meg a felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályoknak.

- A valós indok ezzel szemben az, hogy az egyetemet Soros György is támogatta, a szabad felfogású intézmény tanulói és oktatói pedig olykor kritikus véleményeket is megfogalmaztak az orosz államvezetéssel szemben – teszi hozzá.

Az MSZP-s politikus szerint Orbán Viktor és a Fidesz már láthatóan nem is titkolja, hogy Putyin kottájából játszik.

- Ez rájuk nézve szégyen, Magyarországra nézve viszont komoly veszély. Előbbi a Fidesz baja, utóbbi ellen nekünk kell tennünk - zárja levelét az ATV.hu cikke szerint Ujhelyi István.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.