Kormányellenessé fajult a CEU-tüntetés

A köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen...
 
 

Kormányellenessé fajult a CEU-tüntetés

A köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen...
 
 
 
 
 

Kormányellenessé fajult a CEU-tüntetés

A köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen...

Több tízezer demonstráló gyűlt össze délután a Várkert bazárnál, és ment a Lánchídhídon át Pestre, a Parlament elé. A Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése ellen tüntettek a fővárosban, ez immár a harmadik ilyen alkalom azóta, hogy a kormányzat célba vette a Soros György alapította intézményt. Több tízezren – helyszíni információk szerint közel 80 ezeren – gyűltek össze.

A tüntetés este fél nyolc körül hivatalosan véget ért, ekkor sokan hazaindultak, azonban a demonstrálok közül sokan maradtak a parlament épülete előtt, és kormányellenes rigmusokat kezdtek skandálni: „Hazaárulók!”, „Demokráciát!”, „Nem hagyjuk!”, „Mocskos Fidesz!”, „Itt a vége, Viktor!”, „Ez a konzultáció!”.

Sokaknak nem tetszett, hogy ekkor fokozódott a rendőri jelenlét a Kossuth téren, s az uniós zászló kitűzését követelték. A rendőrsorfal felé azt is kiabálták, hogy „bűnözőket védtek”. Volt némi dulakodás is, az egyik rendőrt megdobták valamivel, egy másikat meglegyintettek egy uniós zászlóval, mire kialakult egy kis lökdösődés. Ugyanakkor a rendőrség közleménye szerint személyi sérülés nem történ. Az MNO helyszíni tudósítója szerint néha úgy tűnik, egyesek mintha „bele akarnának ülni” a rendfenntartók ölébe, elég nagy a feszültség. Továbbá egyesek inzultálták a kormánypárti Pestisrácok.hu és az állami televízió riporterét.

Estére tovább fokozták a hatósági jelenlétet, és készenléti rendőrök érkeztek a térre. A tömeg egy része ezután úgy döntött, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonul, és ott folytatja a tüntetést. Tudósítóink szerint ekkor már egészen szellőssé vált a Kossuth tér.

A CEU-tüntetés szervezői egyébként azt is bejelentették: szerdán újabb tüntetés jön, ezúttal a civil törvény ellen. Mint mondták, addigra az is kiderül, hogy Áder János államfő aláírta-e az egyetemet ellehetetlenítő törvényt. 

Még a Várkert bazárnál beszédek is elhangzottak. Elsőként Berg Dániel, a CEU egyik hallgatója szólalt fel, aki elmondta, hogy nem csak egy egyetemről van szó, hanem egy országról és annak szabadságáról.

– Azt gondolhassunk, amit akarunk, azt mondhassuk amit akarunk – hangsúlyozta. Az egyetemi hallgató Áder János köztársasági elnököt is megszólította. Neki azt üzente, hogy minden politikus karrierjében eljön az a pont, amikor bizonyíthatja, hogy nem csak politikus, hanem közszolga is, nem csak pártkatona, hanem államférfi is.

- Továbbá, hogy nem csupán politikai érdekeket szolgál, hanem értékeket is véd – hívta fel az államfő figyelmét Berg Dániel.

Felszólaltak a Tanítanék mozgalom képviselői is, ők azonban nem a CEU-ról beszéltek. Törley Katalin, Sulyok Blanka, Diószegi Nóra, Czégány Szandra szerint vidéken szegregálják az iskolákat, magukra hagyják a mélyszegénységben élő diákokat, akiknek esélyei egyre szűkülnek, jogai sérülnek.

- Szabad ország, szabad oktatás! – kiáltották végül, mire a tömeg is ezt kezdte skandálni.

A parlament az elmúlt hétfőn szavazta meg azt a törvénymódosítást, melynek értelmében immár szabálytalanul működik az egyetem, mivel az Egyesült Államokban is felsőoktatási tevékenységet kellene folytatnia, amit nem tesz. Ez egyébként egy teljesen bevett konstrukció, világszerte üzemelnek ilyen iskolák.

A köztársasági elnök mindazonáltal még nem írta alá a jogszabályt, ez hétfőn esedékes. Több köztiszteletben álló tudós, művész, oktató is arra kérte Áder Jánost, hogy parancsoljon megálljt a méltatlan támadásnak. A mai tüntetést követően holnap tiltakozó akciók lesznek az ELTE jogi, társadalomtudományi és bölcsészettudományi karán is. Lapunk úgy tudja: az elmúlt napokban az államfő több találkozót és megbeszélést is tartott a CEU-üggyel kapcsolatban, így a magyar–amerikai egyetem képviselőit is meghallgatta. A CEU vezetése egyébként a törvény gyorsított megszavazását megelőző időszakban Balog Zoltán miniszterrel és több közjogi méltósággal is akart találkozni, hogy álláspontjukat kifejthessék, de próbálkozásaik – Áder kivételével – nem jártak sikerrel.

Az államfőhöz közel álló forrásaink szerint a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder János alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban.

A Magyar Szocialista Párt prominensei is a helyszínen voltak. Korábban egy közleményben azt írták, minden magyar demokratának ott a helye. Szerintük a Közép-európai Egyetem nemzeti érték, amellyel Magyarország csak nyer, ezért nemzetellenes politika, hogy az Orbán-kormány hazugságokra és mondvacsinált vádakra hivatkozva egy ostoba politikai hecckampány keretében el akarja űzni az országból az egyetemet.

- A Fidesz ezzel nemcsak Magyarország, de a világ szégyene is lett – olvasható a kommünikében. Emlékeztettek arra is: az Egyesült Államoktól Franciaországig számos állam, a Harvardtól a Princetonig pedig a világ legjobb egyetemei és több mint egy tucat Nobel-díjas kutató ítélte el Orbán Viktor agresszív támadását a szabadság ellen.

A tömeggel együtt vonul Bajnai Gordon volt miniszterelnök és például Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér” is – jelentette az MNO tudósítója.

Az MTI szerencsére telefonon elérte Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét, így nem maradunk le az ő gondolatairól sem az eseményekkel kapcsolatban. Ő az állami hírügynökségnek azt mondta: a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti vasárnap délutáni tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek „gründolták”, azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott „ügynökszervezetek” átláthatóságáról szóló törvényt. Hozzátette: a Soros György által aktívan támogatott szervezetek mintegy két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy „a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék”. Úgy vélte: „nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak”.

Sokan egyébként ki is hagyták a Nádor utcát, és egyenesen a Kossuth tér felé indultak, ahol több száz rendőr várta a tüntetőket. Ott elsőként Bródy Gábor, a CEU egyik kutatója mondott beszédet. Mint mondta, örül annak, hogy a világ egyik legjobb egyetemén tanulhat, s másokkal ellentétben nem kellett elhagynia az országot, hogy magas szinten végezhesse a munkáját. Azt hangsúlyozta, hogy a CEU-n tanulók egytől-egyik viszik Magyarország jó hírét.

– Nem hagyhatjuk, hogy ezt a hírnevet kétes politikai célok miatt lerombolják! – hangsúlyozta.

Őt követte a pódiumon Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa, aki inkább a civil törvény módosításáról beszélt. Szerinte a CEU-t és a civileket egyszerre támadja a kormány. Hozzátette, megbélyegzik a civileket, akik külföldről kapnak pénzt, majd közölte: visszautasítja a kormány stigmáját.

Érdekesség, hogy mire az utolsó szállingózó érdeklődők is megérkeztek a térre, a tüntetés hivatalosan tulajdonképpen véget ért.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.