Áder János aláírta a Lex CEU-t

Lett volna más lehetősége is, de az óriási tiltakozás ellenére sem élt vele.
 
 

Áder János aláírta a Lex CEU-t

Lett volna más lehetősége is, de az óriási tiltakozás ellenére sem élt vele.
 
 
 
 
 

Áder János aláírta a Lex CEU-t

Lett volna más lehetősége is, de az óriási tiltakozás ellenére sem élt vele.

Áder János köztársasági elnök hétfőn aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, amely jó eséllyel ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) működését. A köztársasági elnök nyilatkozatában azt írta, az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel.

- A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti – közölte az államfő.

Áder szerint nem sértenek alkotmányos szabályt, nemzetközi szerződést és uniós irányelvet azok az új feltételek sem, amelyeket a törvény támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban.

A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak. Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

A jogszabályt kritikusai szerint szándékosan a CEU ellehetetlenítésére szabta a kormány az intézmény alapítója, Soros György elleni boszorkányüldözése közepette. Az intézkedés ugyanis teljesíthetetlen feltételekhez köti, hogy az egyetem Amerikában akkreditált képzéseket folytathasson, amivel pedig épp a lényegét veszíti el.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke múlt szerdán küldte meg a köztársasági elnöknek a rendkívüli eljárásban kedden elfogadott törvényt, ami után Ádernek öt napja volt megfontolásra. Az aláíráson túl két másik lehetősége volt:

- visszaküldi a törvényt a parlamentnek újratárgyalásra,

- normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól.

A Magyar Nemzet már vasárnap írt arról, hogy információik szerint Áder jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így az államfő azt aláírja, de a lehető legkésőbbi időpontban.

A „lex CEU” óriási nemzetközi tiltakozást váltott ki, még az Orbánnal eddig szívélyes viszonyt ápoló német Kereszténydemokrata Unió képviselője is felszólalt ellene, és felmerült a Fidesz kizárása is az Európai Néppártból. Bár Orbán korábban úgy vélekedett, hogy Donald Trump elnöksége szabad kezet biztosít számára, az amerikai republikánusokhoz húzó Fox News is kritizálta a döntést. Az Európai Parlament április 26-ra vitát tűzött ki az ügyről.

Vasárnap a 24.hu tudósítása szerint több tízezres tömeg demonstrált a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítás, és a civil szervezeteket külföldi ügynöknek bélyegző törvényjavaslat ellen. A tüntetés hivatalos befejeztével a tömeg a Parlamentnél maradt, ahol egy ideig farkasszemet néztek a rendőrsorfallal, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületéhez vonultak. Ezután a Nagykörúton és az Andrássy úton keresztül a Fidesz-székházig mentek, ahol rohamrendőrök tartóztatták fel őket. A tiltakozás az Oktogonnál ért véget.

A tiltakozássorozat folytatódik.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.