"Mindkét vádlott bűnös"

Ítélt a bíró Gulyás Mártonék tárgyalásán: ötszáz óra (fizikai jellegű!) közérdekű munka, plusz 29 ezer forint perköltség...
 
 

"Mindkét vádlott bűnös"

Ítélt a bíró Gulyás Mártonék tárgyalásán: ötszáz óra (fizikai jellegű!) közérdekű munka, plusz 29 ezer forint perköltség...
 
 
 
 
 

"Mindkét vádlott bűnös"

Ítélt a bíró Gulyás Mártonék tárgyalásán: ötszáz óra (fizikai jellegű!) közérdekű munka, plusz 29 ezer forint perköltség...

Miután - mások mellett - a Slejm, a torkon ragadt politika című Facebook-oldalon is nyomon követhettük az egész procedúrát, kezdve a vádlottaknak bilincsben a tárgyalóterembe vezetésétől az ítélet kihirdetéséig, újabb és megrázó betekintést nyerhettünk 2017 Magyarországába.  A hosszadalmas, több mint 6 órás tárgyalás végéhez közeledve, a tanúk meghallgatása után csütörtök 17 óra után feszülten vártuk az ítélehirdetést a nyilván rendkívüli horderejű bűnesetben.

Gulyás Márton és Varga Gergő ügyében, akik hétfő este a Sándor-palota előtti spontán tüntetésen a CEU-törvény aláírása ellen tiltakozva narancssárga festéket dobtak az épületre, amin így - az ügyészség közleménye szerint - 23 ezer forintos kár keletkezett!

Már a bűnjel-felsorolása is vérfagyasztó volt: lufi, gumikesztyű, tölcsér és műanyagkupakok. Az ügyész a vádbeszédben csoportosan elkövetett garázdaság és műemlékmegrongálás miatt börtönbüntetést kért mindkét fiatalra.

A védőbeszédek után az "utolsó szó jogán" Gulyás Márton egyebek mellett köszönetet mondott a sajtó érdeklődéséért, majd a saját közösségellenes viselkedését vitatva feltette a kérdést: mit tegyen a társadalom azzal a közöségellenes magatartással, amivel az emberek szembesülnek nap mint nap a kormány döntéseinek következtében. És annak következtében, amelyek a kormány asszisztálásával bűnszervezetekben történnek, áfacsalások, közpénzek eltűntetése és egyebek, amelyek fölött rendre szemet huny az ügyészség.

- Nem én vagyok az, aki igazán veszélyt jelent a társadalomra! - zárta beszédét az aktivista.

- Egy demokráciában a szabadságjogaink és a szólásszabadság azért van, hogy azzal élni lehessen, hogy annak a határait feszegetni lehessen - ezt már Varga Gergő mondta az utolsó szó jogán, és szintén vitatta, hogy garázdaságot követtek volna el. 

A bíróság pár perccel 19 óra előtt visszavonult, hogy meghozza az ítéletet. Igen hosszas várakozás után, 20 órakor tért vissza a bíró az ítélethirdetésre.

E szerint a bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta. Gulyás Mártont, mint elsőrendű vádlottat 300 óra (fizikai jellegű) közérdekű munkára, Varga Gergőt, mint másodrendű vádlottat 200 óra (fizikai jellegű) közérdekű munkára ítélte, mindkettőből levonva 12 órát az előzetes fogvatartás miatt. Egyúttal megszüntette a vele szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság által, ugyancsak garázdaság miatt kiszabott próbára bocsátást. Emellett a tárgyalás költségét, 29 ezer forintot is meg kell fizetniük. Amennyiben a közérdekű munkát nem teljesítik, akkor a kiszabott időt fogházban kell letölteniük.

Gulyás Márton a népszava.hu tudósítása szerint közölte, hogy fellebbeznek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.