Választási mozgalmat hirdettek...

Szombaton ismét kormányellenes tüntetés volt Budapesten.
 
 

Választási mozgalmat hirdettek...

Szombaton ismét kormányellenes tüntetés volt Budapesten.
 
 
 
 
 

Választási mozgalmat hirdettek...

Szombaton ismét kormányellenes tüntetés volt Budapesten.

A tüntetés, vagy még inkább zenés buli és utcai fieszta szombat fél hatkor kezdődött a budapesti Szabadság téren. A tér szép lassan megtelt az érdeklődőkkel, demonstrálókkal. A színpadon eleinte rövid beszédek és zenés produkciók váltották egymást. Felszólalt Szabó Simon színész, rendező, Antoni Rita nőjogi aktivista, Bodó Viktor, majd a Röszkéről visszatérő Varga Gergő és Gulyás Márton (utóbbi kettőt a héten ítélték közmunkára festékdobálás miatt).

Varga és Gulyás beszédét lehetett tekinteni a tüntetés fénypontjának, a leginkább politikai megmozdulásra ekkor emlékeztetett a demonstráció.

A bulihangulat egyébként sokaknak láthatóan nem feküdt: többen ugyanis azért érkeztek, hogy tüntessenek a kormány ellen, és gyújtó hangú beszédeket halljanak. Ennek ellenére a hangulat vidám volt, sokan viseltek a köztársasági elnök aláírása ellen tiltakozva Áder-bajuszt, a jelenséget „áderingnek” keresztelték el. 

Bodó Viktor felszólalásában egy 2007-es beszédével szembesítette Orbán Viktort. Ebben az Orbán-beszédben ilyesfélék hangzottak el:

- Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról.

- Az oroszoknak már egyszer ajtót mutattak, ne eresszék vissza őket az ablakon. Nem szabad megengedni, hogy a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot.

- A nyugatos Magyarország megtartása fontos, ne engedjék, hogy letérítsék erről az országot.

Vargát és Gulyást hatalmas üdvrivalgással fogadta a közönség.

Varga Gergely elmondta, hogy a tüntetés már nemcsak CEU-ról szól, hanem a kivándorolt fiatalokért, a nyomorgókért, a korkedvezményes nyugdíjukat elvesztettekért és sokakért.

Gulyás Márton hosszasan szólongatta a színpadra a Habony-média képviselőit, sőt magát Habony Árpádot is, mert több kormánypárti portál (Ripost.hu, 888.hu, Origo.hu) is – nyilvánvalóan lejárató szándékkal és meglehetős cinizmussal – azt érzékeltette a minap, hogy a saját neméhez vonzódik. Az említett sajtótermékek munkatársai azonban nem éltek a lehetőséggel, miután Gulyás megkezdte beszédét.

– A Fidesz-országgal szemben közös országot hirdetünk, amelyben a menedékkérőkre nem kutyákat uszítunk, hanem emberséggel fordulunk feléjük. A közös dolgainkat közösen intézzük, ehhez meg kell teremteni a politizálás eszközeit. A jelenlegi intézmények nem méltóak a hivatalukhoz, bármikor megdobálhatóak narancssárga festékkel – mondta az aktivista.

– El kell végre kezdeni profin politizálni. Ki kell termelni azokat az erőket, amelyek képesek belépni. Ő maga sem tudja, melyik jelenlegi formáció lehet ilyen. Azonban a választási rendszer a jelenlegi kormánynak kedvez. A helyzeten változtatni kell, szerveződni kell – tette hozzá.

Gulyás maga Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor ellen is ugyanígy küzdene, de most mégis azt szeretné, hogy bármely párt arányos és egyenlő feltételekkel mérettessen meg a győzelemért: „ez mindenkit megillet”.

„A meccs még nem lefutott, de akiknek évei voltak, nem tettek semmit, és most a vágóhídon mennek a kések felé” – éppen ezért széles körű választási mozgalmat hirdet meg Gulyás Márton, amelynek célja, hogy a következő választáson arányos legyen a választási rendszer. „Nemzeti összefogás kell, nem választási szövetség.” Beszédét zárva mindenkit óvatosságra intett.

Miután a két aktivista befejezte beszédét, a tömegből sokan hazaindultak, de többen jelezték: más helyszínen folytatnák a tüntetést (felmerült a Magyar Nemzeti Bank előtti terület, a Kossuth Lajos tér és az Oktogon is). A politikai beszédek után mintha kezdte volna megtalálni hangját a tömeg is: zúgott az Orbűn takarodj! és egyéb, a már az előző napokból ismert rigmusok.

Tüntetők nagyobb csoportja, egyes becslések szerint több ezren, a hivatalos tiltakozást követően előbb a Kossuth térre a parlement elé, majd az Oktogonra vonultak, és itt folytatták (majd késő éjszaka) és fejezték be a megmozdulást.

(Az eseményről ennél is részletesebb tudósítás található a Magyar Nemzet napilap online felületén.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.