Európához tartozunk!

A dühös tüntetőkből építene győztes pártot a Momentum.
 
 

Európához tartozunk!

A dühös tüntetőkből építene győztes pártot a Momentum.
 
 
 
 
 

Európához tartozunk!

A dühös tüntetőkből építene győztes pártot a Momentum.

„Dühösek vagyunk, cselekedni akarunk, és mi építjük a modern, XXI. századi Magyarországot” – nagyon erősen leegyszerűsítve így lehet összefoglalni a Momentum Mozgalom hétfő esti tüntetésén elhangzott beszédeket. A lényeg ennél egy kicsit bonyolultabb: a Momentum elsőként jelentkezett be arra, hogy becsatornázza az elmúlt hetek tüntetéssorozatának résztvevőit egy szervezett politikai erőbe, és konkrétabb jelszavakat adjon az „Elegünk van!” helyett.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a Momentum is későn ébredt, de a május 1-jei tüntetést már húsvét előtt, április 13-án meghirdették, és nyilván egy EU-párti tüntetés természetes dátuma az EU-csatlakozás évfordulója, és amúgy is, ilyenkor hagyományosan politikailag aktívabbak az emberek. A tüntetők száma messze nem érte el a CEU melletti nagy demonstrációét, de így is több ezren vonultak végig a Szabadság térről a Hősök terére, hogy meghallgassák a Momentum vezetőit.

Októberben bemutatja választási programját a Momentum Fekete-Győr András a Hősök terén bejelentette, indulnak a 2018-as választásokon.

Fekete-Győr András, a párt elnöke ugyan nem kifejezetten karizmatikus szónok, de a tüntetéssorozat felszólalói közül elsőként próbált meg rendszerszerű magyarázatot adni arra, hogy mi történik az országban, és kínált valamilyen cselekvési lehetőséget az elégedetlenkedőknek. A magyarázat röviden úgy szól, hogy Orbán Viktor nem érti a modern világot, sőt fél is tőle, ezért nyom el mindent, ezért vezetné ki Magyarországot Európából is.

Ehhez képest – legalábbis Fekete-Győr beszédében – a Momentum képviseli a világot látott, képzett, tettre kész fiatalságot, amelyik meg akarja haladni a régi történeteket, amelyik nem fél, és felépíti az új, szebb világot.

- Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát – mondta a pártelnök, amivel durvábban megsértette a kormánypártokat, mint sokan gondolnák, hiszen Széchenyi régóta hivatkozási alap számukra.

Cselekvési lehetőségként egyelőre azt ajánlotta, hogy mindenki csatlakozzon az országos szervezetet építő Momentumhoz – mert a Momentum lesz az, amely októberben programot hirdet, majd indul a 2018-as választáson, és egy év alatt a semmiből a parlamentbe kerül –, és váljon maga is médiává, segítsen eljuttatni az üzeneteket azokhoz, akik csak a propagandát hallják. És persze van tízezernyi matricájuk, amellyel át lehet ragasztani a kormány plakátjait, ez is egyfajta politikai cselekvés.

A demonstráció után az MNO cikke szerint a tüntetők egy része szokás szerint az Oktogon felé vette az irányt, ahol végül befejeződött a tüntetés hivatalos része.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.