Bokros lefasisztázta Orbánt

"Minden más jelző a valóság elkenése, megszépítése."
 
 

Bokros lefasisztázta Orbánt

"Minden más jelző a valóság elkenése, megszépítése."
 
 
 
 
 

Bokros lefasisztázta Orbánt

"Minden más jelző a valóság elkenése, megszépítése."

“Fasizmus-e a kormányzati gyűlöletkeltés?” Erre kereste a választ Bokros Lajos. A Modern Magyarország Mozgalom elnöke írásában felidézte, hogy Kontler László történész, a CEU tanára a minap nyílt levelet írt Orbán Viktornak, akivel annak idején – Soros György jóvoltából – együtt koptatták az oxfordi egyetem padjait. A professzor szerint Orbán és kormánya intenzív gyűlöletet kelt a társadalom azon része ellen, amely másként gondolkodik, nem ért egyet vonalvezetésével.

- Orbán és társai régóta hivatalos kormánypolitika rangjára emelték a gyűlöletet. Kezdődött az uszító plakátokkal pontosan két évvel ezelőtt. Abban a pillanatban, amikor még egyetlen menekült sem lépte át Magyarország határát. Amikor még senki sem akarta úgymond “elvenni a magyarok” munkáját.

(Bokros itt megjegyzi, azóta sem.)

Az Orbán-kormány által a külföldi idegenek ellen szított gyűlölet immár a belföldi idegenek – zsidók, cigányok, liberális értelmiségiek, stb. – ellen fordult. Tudtuk előre, hogy így lesz, mert a dolognak ez a saját belső logikája. Manapság Orbán és klikkje határozza meg, hogy ki a jó magyar, vagy ki a magyar egyáltalán.

Ezt egyébként Bokros – ismét zárójelben – kikéri magának, majd felidézi, hogy két hete, amikor a MoMa tagjai és támogatói Budapesten osztották a párt új ismertetőjét, egy önjelölt igazságtevő leköpte a barátját.

Szerencsére kisebbségben, de rendre újra felhangzik a gázkamra és a Dunába lövetés, mint kézenfekvő megoldás a másként gondolkodókkal szemben. Mindezt Bokros azzal magyarázza, hogy mostanra érett be a gyűlölet kormányzati vetése.

Megfogant az intenzív gyűlölet a nép egy részének lelkében. Kormányzati támogatással a hátuk mögött sokan nem szégyellik ezt immár nyíltan az utcán is megfogalmazni.

Ez a hétköznapi fasizmus.

Van, aki még mindig úgy gondolja, hogy Orbán populista demokrata, nem pedig fasiszta. Ő ezzel nem ért egyet, mert aki alantas érzelmeket hitvány hatalmi célokra használ, Megfogant az intenzív gyűlölet a nép egy részének lelkében. Kormányzati támogatással a hátuk mögött sokan nem szégyellik ezt immár nyíltan az utcán is megfogalmazni.

Ez a hétköznapi fasizmus.

Van, aki még mindig úgy gondolja, hogy Orbán populista demokrata, nem pedig fasiszta. Ő ezzel nem ért egyet, mert aki alantas érzelmeket hitvány hatalmi célokra használ, annak a kultúrája egyértelműen fasiszta.

Minden más jelző a valóság elkenése, megszépítése. 

Gyűlöletet kelteni hatalmi célokból, rombolni a nép érzelmi egységét, pozitív beállítódását, szétverni a társadalom amúgy is gyenge szolidaritását, folytonosan ellenséget keresni és azt megtalálni más faj, más nemzet, vagy hazai másként gondolkodók egyedeiben – ez bizony fasizmus a javából. 

Bokros Lajos szerint az ellenfelet pontosan meg kell határozni ahhoz, hogy legyen remény legyőzni - fejezi be eszmefuttatását Bokros Lajos a 24.hu cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.