A megszólítottak töredéke vesz részt

A Závecz Research Intézet igazgatója szerint érdektelenségbe fulladt a Nemzeti Konzultáció.
 
 

A megszólítottak töredéke vesz részt

A Závecz Research Intézet igazgatója szerint érdektelenségbe fulladt a Nemzeti Konzultáció.
 
 
 
 
 

A megszólítottak töredéke vesz részt

A Závecz Research Intézet igazgatója szerint érdektelenségbe fulladt a Nemzeti Konzultáció.

- Az érdektelenség kétharmadának a megtestesülése az, hogy a 8,1 millió választóból csak 1,3 millió küldte vissza a nemzeti konzultációs lapokat – fogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Závecz Tibor. A Závecz Research Intézet igazgatója szerint friss kutatásuk egyértelműen igazolja, hogy csupán a Fidesz szavazókat mozgatta meg a konzultáció.

Závecz szerint a Nemzeti Konzultáció kifejezés pontatlan, ez inkább egy nemzeti kiküldés, mert ugyan egy egész nemzetnek küldik ki az íveket, mégis csak a megszólítottak töredéke vesz részt az akcióban. A megkérdezettek 56 százaléka azt mondja, hogy őket ez az egész konzultáció zavarja. Még a Fideszesek 10-15 százaléka is így vélekedik, de akik nem, azok is passzívak.

A május elején lezajlott adatfelvételkor minden ötödik fideszes mondta azt, hogy ő már visszaküldte a levelet, vagyis 80 százalékuk még nem.

Rajtuk kívül csak a jobbikosok mutatnak minimális érdeklődést a kormányzati kezdeményezés iránt. Az ellenzéki szavazók szerint a Nemzeti Konzultáció eredeti szándéka a manipuláció, illetve a megkérdezettek csaknem 40 százalék véli úgy, hogy egyszerűen a Fidesz adatbázisának építését, frissítését szolgálja az akció.

A kutatás alapján kijelenthető, hogy levél visszaküldőinek iskolai végzettsége zömében alacsony. Márpedig, ha ezt egybevetjük azzal a megállapítással, hogy elsősorban fideszesek reagáltak aktívan a konzultációra, akkor Závecz szerint ki lehet mondani: a kevésbé képzett fideszesekből tevődik össze az eddigi 1,3 milliós szám, míg az iskolázottabb kormánypárti szavazók úgy vélekednek Brüsszel megállításáról, mint az ellenzék.

A másik érzékelhető szakadék az idősek és a fiatalok között található a kutatás alapján. Előbbiek megszólítva érzik magukat, úgy tapasztalják, hogy törődnek velük: hol egy 10 ezer forintos utalványt kapnak, hol egy kérdést, amire lehet válaszolni. A fiatalabb Fidesz szavazók számára azonban nem egy adekvát kommunikációs forma a papír alapú levelezés, hiszen zömében az interneten mozognak. 

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.