"Állítsuk meg Brüsszelt! Ebben a tempóban nem érjük utol!"

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tartott lakossági fórumot Veszprémben csütörtök délután.
 
 

"Állítsuk meg Brüsszelt! Ebben a tempóban nem érjük utol!"

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tartott lakossági fórumot Veszprémben csütörtök délután.
 
 
 
 
 

"Állítsuk meg Brüsszelt! Ebben a tempóban nem érjük utol!"

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke tartott lakossági fórumot Veszprémben csütörtök délután.

- 10 hónap van hátra a következő választásokig - emlékeztetett az egykori miniszterelnök. - Nem választást akarunk nyerni, hanem normális országot teremteni - jegyezte meg, majd sorra vette a napi aktualitásokat, a legégetőbb problémákat, amikkel kapcsolatban megoldást várnak tőlük.

A nyugdíjakkal kapcsolatban megjegyezte, “az igazat és a valódit kell mondani. Sok baj van a nyugdíjrendszerrel, de óvnék mindenkit attól, hogy azzal kampányoljon, hogy hatalmasra ugranak a nyugdíjak.” Hozzátette, a nagy baj nem a következő néhány évben lesz, hanem akkor, amikor a mostani 40-50 évesek vonulnak nyugdíjba, akiktől már elvették a nyugdíjpénztári befizetéseket.

Azért alakult a Demokratikus Koalíció (DK), hogy tisztességes, szabadelvű, balközép polgári pártja legyen az országnak - húzta alá.

- Ritkán van az életünkben történelmi választás. Európai nyugalmat vagy keleties despotizmust akarunk? - tette fel a kérdést. - Nem az a problémánk, hogy Brüsszel mit akar, hanem hogy a gyerekek elmennek külföldre, az idősek nem élnek meg a nyugdíjból, hosszúak a kórházi várólisták - sorolta, majd egjegyezte, azért kell megállítani Brüsszelt, “mert ebben a tempóban sosem fogjuk utolérni.”

Gyurcsány Ferenc szerint “a magyar miniszterelnök köztörvényes bűnöző. Olyan pénzügyi tranzakciókban van közvetlen szerepe, amelyek tisztességtelenek és törvényellenesek.” Állítása szerint az ezt bizonyító dokumentumok egy részét maga is látta. “Azon dolgozom, hogy ne csak láthassam, hanem meg is tudjam mutatni.” Ha erre lehetősége lesz, akkor “Orbán bukik, pártja bukik, morálisan és törvényileg egyaránt.” Elmondta még, hivatalosan tájékoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatal elnökét, egyelőre többet nem mondhat.

A jövőbe tekintve arról beszélt, nem azért akarnak kormányozni, hogy a saját képükre változtassák a választókat.

- Nincs közöm a magánéletükhöz. Lassan szexuális tanácsokat is kapunk, kit, hogyan lehet szeretni. Távol kell tartani magunkat minden forradalmi hevülettől. Mérsékelt, konzervatív szemlélettel el kell fogadni, hogy sokszínű az ország.

Vélemény szerint “akik nem a Fideszhez tartoznak, hazátlannak érzik magukat. Fidesz az ellenfelünk, de a rájuk szavazók sokaságának ez a hazája.”

Sokan várják a Demokratikus Koalíciótól az elszámoltatást. - Igény lenne rá - jegyezte meg. Lesz politikai elszámoltatás, amit választásnak hívnak, az igazságszolgáltatás jogi feltételeit pedig meg kell teremteni, mert jelenleg nem független, hiszen “ellopták a törvényhozást.

- Ennek egyik eredménye, hogy iszonyatos mennyiségű pénz jutott a Fideszhez köthető Mészáros Lőrinchez. Egy év alatt 100 milliárd forinttal gyarapította a vagyonát, ami óránként 450 ezer forintot jelent. Alvás közben is - hívta fel a figyelmet a DK elnöke.

A fórum végéhez közeledve Gyurcsány Ferenc elmondta, a Demokratikus Koalíciónak 800 egyedi javaslat szerepel a programjában, azonban 4-5 kérdéskörben megfogalmazható a legtöbb választó igénye, álma, elégedetlensége.

Ilyen a nyugdíj, amit - ahogy a fórum elején hangsúlyozta - nem lehet hirtelen megemelni. A bérek erősödéséhez állami eszközöket is bevetne, hogy viszonylag mérsékelt, több éves folyamat végére versenyképesebb legyen az unió más országaihoz képest. A legtöbb gondot az egészségügy okozza - húzta alá. Mint mondta, jelenleg 700 milliárd forint hiányzik az egészségügyből.

- A 300 forintos vizitdíjjal megégettem magam - emlékezett vissza. - A költségvetésből nem lehet ennyi pénzt kivenni, mert az adóemelést von maga után. Az alap javaslatunk az, hogy rögzítsük, mi jár a társadalombiztosításért - ismertette. - Egy alap szint, amit mindenki megkaphat, aki ennél többet szeretne az valamit tegyen még hozzá. Nincs olyan megoldás, ami ne fájna valakinek.

Az oktatásról is elmondta a véleményét, ahol fontos lenne a kéttannyevű tanítás bevezetése: - Most azonban csak az tanulhat, akinek van pénze - vélekedett.

Elhangzott, az igazi politikai áttöréshez ellenzéki összefogás szükséges, azonban még nincs értelme számolgatni, a felmérésekből következtetéseket levonni.

- Nálunk sokkal demokratikusabb országokban azért hoztak meglepetést a legutóbbi választások, mert van egy uralkodó közhangulat, ami diktálja, mit illik mondani - jegyezte meg a 8200.hu tudósítása szerint Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, a választók egy része le akarja váltani a Fideszt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.