Demonstráció a Parlamentnél

"Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk és a lopás akkor is lopás, ha törvénybe foglalták..."
 
 

Demonstráció a Parlamentnél

"Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk és a lopás akkor is lopás, ha törvénybe foglalták..."
 
 
 
 
 

Demonstráció a Parlamentnél

"Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk és a lopás akkor is lopás, ha törvénybe foglalták..."

Ezrek gyűltek össze vasárnap délután  a Műegyetem rakparton a “Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!” elnevezésű kormányellenes demonstráción. A megmozdulást a Nem maradunk csendben és az Oktatási szabadságot oldalak szervezték.

A Műegyetemnél Dinók Henriett a Romaversitas szólalt fel elsőként, aki a CEU szerepét méltatta a romák felzárkóztatásában. A KDNP-ből nemrég kilépett Lukácsi Katalin a kormány politikájának valódi keresztény elkötelezettségét kérte számon. Kérdése szerint keresztényinek lehet-e mondani az iráni atomprogramban való részvételt, vagy azt hogy a kormánypártok Habony Árpád nézeteit nagyobb becsben tartják, mint Ferenc pápáét.

A résztvevők a beszédek elhangzása után a budai rakpartról a Kossuth térre vonultak. A tüntetés miatt jelentős forgalomkorlátozást rendeltek el a demonstráció útvonalán, a tüntetők órákra megbénították a belváros autóforgalmát.

A tüntetésen ki is tűzték a következő demonstráció időpontját: jövő hétfőre, május 29-re újabb vonulást szerveznek. Vágó Gábor a Kossuth téren arról beszélt, hogy ma már minden héten minden nap van olyan hír, amelybe egy normális országban miniszterek buknának bele. “Felcsúton minden Mészáros Lőrincé, és semmi sem a népé”. Rablás, hogy oligarchák szerezték meg a bankokat, a médiát, egész gazdasági szektorokat. De a legfőbb bűn, – mondta Vágó – hogy ellopták a jövőnket. 30 éve egy vidéki falusi gyerek is gondolhatta, hogy miniszterelnök lehet, ma legfeljebb azt hogy közmunkás legyen, vagy külföldön melós.

- Ők az igazi álomgyilkosok! – mondta Vágó. - Tudniuk kell, hogy a lopás akkor is lopás, még ha törvénybe is foglalták.

Az LMP-s korábbi országgyűlési képviselője önszerveződésre, és a független médiumok támogatására szólította fel a résztvevőket, “addig legyél aktív, amíg lehet!” – mondta Vágó, és arra figyelmeztetett, hogy ne Habony tempója, a düh és a gyűlölet vezéreljen, mert ezzel csak a hatalom nyer. Vágó június 18-ra hirdetett közös pikniket.

Lengyel Máté, a Cambridge-i Egyetem és a CEU oktatója az ellenvélemény elfogadásának fontosságáról beszélt:

- Bízok a másikban – ez másként nem megy – mondta, szembe állítva a tudományban megszokott párbeszéd világát a mutyik és a hatalmi arrogancia szellemiségével. Megköszönte a kutatók és egyetemek szolidaritását, akik nyilvánosan támogatták a CEU-t, és mindenki másnak, “aki kiállt azért, hogy ez az ország egy jobb hely legyen.”

Deák Éva a Partners Alapítvány képviseletében a civilellenes kormányzati fellépésről beszélve kiemelte, hogy szervezete többek között a gyerek közötti konfliktusokkal foglalkozik, külföldi pénzből kell fenntartani a működésüket.

- Micsoda hülyeség – mondta, hogy most ezért megbélyegzik. - A gyerekéért vagyok itt, a civil szervezetért vagyok itt, ahol a egy tucat ember dolgozik azon, hogy másoknak jobb legyen, és azokért is itt vagyok, akikért dolgozunk.

21 óra után a 24.hu tudósítása szerint a Parlamentnél hivatalosan véget ért a tüntetés, de a résztvevők egy része a CEU-hoz vonult.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.