Jövőre jön a telekadó

Lesz telekadó, emelkedik számos másik adó és nőnek a díjak is -így határozott a közgyűlés.
 
 

Jövőre jön a telekadó

Lesz telekadó, emelkedik számos másik adó és nőnek a díjak is -így határozott a közgyűlés.
 
 
 
 
 

Jövőre jön a telekadó

Lesz telekadó, emelkedik számos másik adó és nőnek a díjak is -így határozott a közgyűlés.

A csütörtökön megtartott idei utolsó testületi ülésen először az építményadó került napirendre. Ennél Forgóné Kelemen Judit javasolta, hogy az emelkedő garázsadót ne minden garázsra, csak a 25 négyzetméternél nagyobbakra kelljen megfizetni, ezt azonban sem az előterjesztő Brányi Mária, sem a közgyűlés többsége nem támogatta. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a 40 négyzetméternél kisebbek esetén tíz éve nem emelkedett az adó. Katanics Sándor hozzászólásában kiemelte, a kormány intézkedései a gépjárművet használókra már most is nagy terhet rónak. A testület végül Katanics Sándor és Forgóné Kelemen Judit nem voksa és Gerstmár Ferenc tartózkodása mellett fogadta el a határozatot. Ennek értelmében négyzetméterenként az eddigi 150 forint helyett 350 forintot kell fizetni adóként. Hasonló arányban támogatták az idegenforgalmi adó növelését is.

Hartmann Ferenc sem ezeknél, sem a telekadó elfogadásánál nem szavazott, és a vitában sem vett részt, hanem kiült a nézők közé. Katanics Sándor mint a Demokratikus Koalíció tagja is csatlakozott hozzá. Hartmann Ferenc tetté azzal indokolta, hogy a két alpolgármester a döntések előtt hetekkel tartott sajtótájékoztatót kész tényként bejelentve a változásokat. Szerinte ezzel azt sugallták, nincs is szükség a közgyűlésre. Ezt Brányi Mária egyébként visszautasította.

Az alpolgármester szólt arról, más városokban is van már hasonló telekadó. Elmondta, három övezetbe sorolják a várost, a 700 négyzetméter felettiek után kell majd megfizetni a beépítetlen telkek után, a belvárosban 300 forintot négyzetméterenként, a lakóterületeken 120 forintot, míg a gazdasági övezetben 210-et. A jogerős építési engedéllyel rendelkezők három év haladékot kérhetnek.

A közgyűlésen Birtalan Ferenc volt önkormányzati képviselő, gyulafirátóti lakos is felszólalt, és felhívta a figyelmet arra, a döntés nehéz helyzetbe hozza a városrészben élőket és fejleszteni akarókat, ezért kérte, ne szavazzák meg, köztük Czaun János se. Gyulafirátót képviselője kiemelte, érti a telekadó szükségességét és célját is, de a rátóti és kádártai telektulajdonosok kérésére nem támogatja azt. Ugyanígy nemmel voksolt Forgóné Kelemen Judit és Gerstmár Ferenc is.

A temetői díjak emelését sem szavazták meg az ellenzékiek, ezek 4,9 százalékkal emelkednek. A helyijáratos buszjegy- és bérletárak átlagosan nyolc százalékkal növekednek. Ennek kapcsán Gerstmár Ferenc úgy vélte, tenni kéne valamit mielőtt elfogynak az utasok - hogy a képviselők példát mutathassanak, megajándékozta őket egy-egy buszjeggyel. Ezt az emelést is csak a Fideszes többség támogatta.

A díjak közül a távhő ára nem változik, az ívóvízdíj a lakosságnak 4,2 százalékkal, a közületeknek 6 százalékkal nő, az intézményi étkezési térítési díjak szintén 6 százalékkal emelkednek.

A háziorvosok ügyeleti óradíja 100 forinttal emelkedik, vagyis 3600 forint lesz. Hartmann Ferenc kérdésére Strenner zoltán előterjesztő elmondta, az asszisztensek óradíja nem emelkedk jövőre.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.