Mikor, s mennyiből lesz uszoda Veszprémben?

Pillanatnyilag csak annyi a biztos, hogy a miniszterelnök megígérte...
 
 

Mikor, s mennyiből lesz uszoda Veszprémben?

Pillanatnyilag csak annyi a biztos, hogy a miniszterelnök megígérte...
 
 
 
 
 

Mikor, s mennyiből lesz uszoda Veszprémben?

Pillanatnyilag csak annyi a biztos, hogy a miniszterelnök megígérte...

„Mikor mehetünk a veszprémi uszodába?” címmel Mesterházy Attila országgyűlési képviselő idén május 22-én kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert.

Az előzményekről annyit, hogy immár több mint mint két éve a veszprémi időközi országgyűlési választási kampány idején a Orbán Viktor a megyeszékhely lakosságának (többek között) nemzetközi szintű sportlétesítményt ígért. A Magyar Közlöny 2015. évi februári számában jelent meg a miniszterelnök által aláírt 1049/2015. (II.11.) a veszprémi uszoda beruházás egyes kérdéseiről szóló kormányhatározat. Ez teljes részletességgel magában foglalta a műszaki és pénzügyi ütemezést a pénzügyi források évenkénti bontásával, a fejlesztési célterület meghatározásával, a fejlesztéshez szükséges ingatlanok megfelelő tulajdonosi jogállásának kialakításával együtt.

A tavaly aláírt Modern Városok Program veszprémi együttműködési megállapodásának 4. pontja újfent megerősítette, hogy a kormány támogatja „a Veszprém Aréna bővítését, a veszprémi sportuszoda megépítését, valamint a Veszprémi Stadion rekonstrukcióját, egy új futófolyosó építésével együtt."

Az ebben a tárgykörben Mesterházy Attila által benyújtott legutóbbi K/9178 irományszámú írásbeli kérdésre az MSZP politikusa azt a választ kapta, hogy „a megvalósíthatósági tanulmány a beruházás előkészítésének fontos, megalapozó dokumentuma, annak elkészültéig sem a kivitelezési határidő, sem a kormány részére benyújtandó előterjesztés dátuma nem határozható meg.”

Időközben a veszprémi önkormányzat 2016 októberi közgyűlésén elfogadta, majd megküldte a NFM Sportcélú Beruházások Fejlesztési Osztályának az előzetes megvalósíthatósági tanulmányt, valamint megvásárolta a beruházáshoz szükséges ingatlanokat.

Ezért kérdezte Mesterházy Attila a minisztert, hogy hol tart a veszprémi uszoda a megvalósításának előkészítése? Elkészültek-e már a tervek? Amennyiben igen, azok hol tekinthetők meg? Továbbá hogy a 2018. évi központi költségvetésben mekkora összeggel tervez a kormány az építkezés mielőbbi megkezdése érdekében?

Egyáltalán: az emberek mikor mehetnek a veszprémi uszodába?

A válaszból aztán az derül ki, hogy az „önkormányzat által elkészített részletes megvalósíthatósági tanulmányban a beruházás első ütemének tervezett költségvetése – a veszprémi uszoda beruházás egyes kérdéseiről szóló 1049/2015. (II.11) Korm. határozatban megjelölt 4 milliárdos fejlesztési keretet jócskán meghaladva – 10 milliárd forinthoz közelít.”

Összegezve a szinte követhetetlen helyzetet: a jelentős költségnövekedés miatt új kormánydöntés szükséges, majd az határozza meg a kivitelezés lehetséges ütemezését.

Kissé bonyolultabban: "A jelentős költségnövekedés miatt szükségessé vált — új előterjesztés alapján — a kormány ismételt döntése, csak ezután határozható meg a fejlesztés pontos műszaki tartalma, költségvetési forrásigénye, a kivitelezés lehetséges ütemezése..."

A nemzeti fejlesztési miniszterhez címzett kérdésre adott választ az államtitkára adta meg, ekképpen befejezve mondandóját: "A veszprémi uszoda beruházás a hozzárendelt költségvetési forrással együtt a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló, az Országgyűlés honlapján T115381. irományszámon megtekinthető törvénytervezetben nevesítve szerepel. A hivatkozott kormányhatározatban előírt forrás ezzel teljes egészében biztosított, a további finanszírozási igény a kormány újabb döntésével válik ismertté."

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékesei azonban egyetlen dologról megfeledkeztek: Mesterházy Attila nem azt kérdezte, hogy miért és hol akadt el a beruházás tervezett menete? Hanem azt, hogy mikor mehetnek be a veszprémi választópolgárok az Orbán Viktor miniszterelnök által megígért uszodába?

Pillanatnyilag úgy tűnik: ismét csak egy felelőtlen választási ígéret hangzott el annak idején a Fidesz és Némedi (vesztes) kampányában. S ha netán a jövő évi választás alkalmával számukra nem jól dönt a megyeszékhely és környéke lakossága, akkor jöhet majd a már többször bevált szlogen:

- Tetszettek volna jól szavazni!?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.