Elhibázott kormányrendelet

Nyugdíjas dolgozókkal próbálják megmenteni az egészségügyet.
 
 

Elhibázott kormányrendelet

Nyugdíjas dolgozókkal próbálják megmenteni az egészségügyet.
 
 
 
 
 

Elhibázott kormányrendelet

Nyugdíjas dolgozókkal próbálják megmenteni az egészségügyet.

Az elmúlt négy évben közel 5400 kérelmet nyújtottak be az egészségügyi intézmények nyugdíjas korú dolgozó továbbfoglalkoztatására, tudta meg a Magyar Idők a Miniszterelnökségtől.

A hétfői lapszámból kiderül: a szakemberhiánnyal küzdő és sok idős dolgozót foglalkoztató egészségügyet különösen érzékenyen érintette az a 2013-as kormányrendelet, amely szerint a nyugdíjkorhatárt elérő közalkalmazottaknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Ezért a kórházak, szakrendelők lehetőséget kaptak, hogy egyéni mentességet kérjenek az orvosoknak és a nővéreknek. A lap információi szerint az orvosok esetében 100 százalékos a továbbfoglalkoztatás.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke óriási problémának tartja, hogy nem vették ki az ágazat egészét a kényszernyugdíjazási szabály alól. A szakdolgozóknál okafogyottá vált szerinte az intézkedés, mert egyre nagyobb a munkaerőhiány, és a fiatalok sem választják tömegével az egészségügyet, miközben még munkaképes és dolgozni akaró ápolók, műtősnők, asszisztensek hagyják el kizárólag a jogszabály miatt az állami egészségügyet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező nyugdíjazás alóli mentesség egyáltalán nem vonatkozik a szintén egyre nehezebben pótolható gazdasági-műszaki személyzetre, így a lakatosra, festőre, asztalosra. Miközben szakmunkásból legalább akkora a hiány az országban, mint orvosból és ápolóból.

A lap úgy tudja, a szaktárcánál is azt szeretnék elérni, hogy a szakrendelői asszisztenseket, illetve a nem egészségügyi végzettségű kórházi, rendelői dolgozókat is visszafoglalkoztathassák az intézmények.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.