Valójában nem is vizsgálták a tranzakciót?

Egy nap alatt döntött a GVH Mészárosék veszprémi tulajdonszerzéséről.
 
 

Valójában nem is vizsgálták a tranzakciót?

Egy nap alatt döntött a GVH Mészárosék veszprémi tulajdonszerzéséről.
 
 
 
 
 

Valójában nem is vizsgálták a tranzakciót?

Egy nap alatt döntött a GVH Mészárosék veszprémi tulajdonszerzéséről.

Egy napra volt szüksége a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy megállapítsa: nincs jogi akadálya a veszprémi kézilabdacsapat felvásárlásának. Ezzel valószínűleg az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy a Duna Aszfalt (DA) Kft. többségi részesedést szerezzen az együttest működtető gazdasági társaságban, a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. A hivatal indoklása szerint „az összefonódás vizsgálatának elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn”, azaz a GVH valójában nem is vizsgálta a tranzakciót. Ez persze nem különösen meglepő, hiszen a két cég teljesen más területen tevékenykedik, a Duna Aszfalt Kft.-nek pedig nincs egyéb sportérdekeltsége.

Más kérdés, hogy az egynapos ügyintézés így is elég gyorsnak számít. A hivatal a Duna Aszfaltéval lényegében azonos döntést hozott egy június 9-én beérkező (energetikai szektort érintő) ügyben is, ott azonban hat nap kellett annak megállapításához, hogy nincs szükség vizsgálatra. A versenyhivatal döntése valószínűleg azt jelenti, hogy mire az idény érdemben elkezdődik, Mészáros Lőrinc üzleti köre lehet az úr Veszprémben. Bár a tiszakécskei bejegyzésű Duna Aszfalt Kft.-hez papíron nincs köze a felcsúti polgármesternek, hiszen a cég Szíjj László tulajdona, a két kormányközeli vállalkozónak azonban több közös üzlete is van, és állítólag személyesen is jó kapcsolatot ápolnak.

A DA egyébként állítólag nem most került közel a veszprémi kézilabdacsapathoz, úgy hallottuk, az építőipari cég már korábban is nyújtott forrásokat az együttest üzemeltető vállalatnak. Értesüléseink szerint most ezt próbálnák meg tulajdonrésszé konvertálni. A legsikeresebb hazai kézilabdacsapat egyébként anyagilag hatalmasra hízott az elmúlt években. A Veszprém Handball Team Zrt. bevételei tavaly már megközelítették a 2,7 milliárdot, a költésük azonban még ezt is jó félmilliárddal meghaladta (üzemi soron 550 milliós veszteséget könyvelt el a cég). Mindez azt jelenti, hogy a Veszprém pénzügyileg felnőtt az európai elithez. A 3,2 milliárd forintos költségvetés ugyanis egy hajszállal több, mint az egyik legvagyonosabb német csapatnak számító Kielé, amely 10 millió euróból gazdálkodik.

Idekapcsolódó (Magyar Nemzet) hír, hogy a csapat tulajdonosi körében felbukkant Mészáros Lőrinc-közeli emberek nem hosszabbították meg Simicska Lajos veszprémi páholybérletét. Ezt Magyar György ügyvéd jelentette be az ATV A nap híre című műsorában, aki több jogi ügyben is dolgozik az üzletember megbízásából. Magyar szerint azt nem közölték Simicskával, hogy miért nem bérelheti tovább a szurkolói páholyt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.