Mészárosék megmentik a csapatot,...

...cserébe Veszprém felhúzza a vállalkozó ingatlanjainak értékét?
 
 

Mészárosék megmentik a csapatot,...

...cserébe Veszprém felhúzza a vállalkozó ingatlanjainak értékét?
 
 
 
 
 

Mészárosék megmentik a csapatot,...

...cserébe Veszprém felhúzza a vállalkozó ingatlanjainak értékét?

Mészáros Lőrincé lesz a Veszprém kézlabdacsapata, amely anyagilag elég nehéz helyzetbe került a közelmúltban, tőkefröccsre van szüksége. A hírek szerint a felcsúti polgármestert szemelték ki, hogy pénzével tartsa működésben a csapatot.

De mit kap ezért Mészáros cserébe? Valószínűleg veszprémi ingatlanok körül érdemes keresni a választ.

Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő 2017 áprilisában Mészáros-ügyekben érdeklődött a közgyűlésben, interpellációjában arról beszélt, sajtóhírek szerint a milliárdos több belvárosi ingatlant is megnézett, állítólag vásárolni akart. Az LMP-s politikus azt szerette volna megtudni, mit tud a polgármester az ügyletekről. Porga Gyula veszprémi városvezető akkor úgy felelt: az említett épületek nem önkormányzati ingatlanok, így Mészárost kéne a szándékairól megkérdezni. Gerstmár viszont állítja: a polgármesternek azért kéne tudnia a dologról, mert "Mészáros azokon a területeken nézelődik, amelynek környezetét közpénzből terveznek megújítani."

A fideszes többségű városi közgyűlés elfogadta Porga válaszát az interpellációra. Azóta viszont kiderült pár dolog, ami miatt új megvilágításba kerül Mészáros Lőrinc veszprémi érdeklődése.

Versenyhivatali bizonyítékot szerzett a 24.hu arra, hogy a Mészároshoz köthető Duna Aszfalt lesz a veszprémi kézilabdacsapat új tulajdonosa – a GVH példás gyorsasággal rá is bólintott a vételre. A Veszprém Kukac már idén május 19-én hallott a pletykákról. Azt írták: "elterjedt a hír, hogy szerteágazó céghálózatán keresztül Mészáros Lőrinc várhatóan rövidesen megveszi a klubot, vagy tulajdonrészt szerez a Veszprémi Handball Team Zrt.-ben, amelyben az önkormányzat gazdasági társasága révén tulajdonos, részvényes, sőt hitelezője is a klubnak".

A végül megvalósult üzlet azért is furcsa, mert Mészáros általában a pénzt szokta vinni, itt azonban egy csődhelyzetben lévő klubot szerzett meg. Ahhoz, hogy a csapat tartsa a kitűzött célokat, vagyis hogy Európa legjobbjai között maradjon, rengeteg nagy nevet kellett igazolnia. "A hírek azonban arról szólnak, hogy a 2,7 milliárdos költségvetést a zrt. nagyságrendekkel átlépte, tengernyi adósságot halmozott fel" – írja a helyi lap.

Az önkormányzatnak tudnia kellett a küszöbön álló tulajdonosváltásról, hiszen a klubot képviselő, 2012 szeptemberében létrehozott zrt.-ben több fideszes politikus igazgatósági tag, míg a polgármester Porga Gyula felügyelőbizottsági tag.

Porga egy évvel ezelőtti önkormányzati közgyűlésen beszélt arról, mennyivel transzparensebb a klub működése, amióta zárt részvénytársasági formában működik, és az önkormányzat úgy döntött, hogy tulajdonrészt vesz a cégben. Az előterjesztés szerint a városi tulajdonú Csarnok Kft. tőkeemeléssel szerez tulajdont a zrt.-ben, hogy részt vehessen a klub életében, a döntések meghozatalában, 600 ezer forint névértékű részvény tulajdonjogát szerzi meg. A sportegyesület apportként a magyar bajnokságban való indulási jogot hozta 742 millió forint értékben.

Az ellenzék azt firtatta, miért kellett egy plusz áttételen keresztül, egy közbeiktatott önkormányzati cégen át megszerezni a tulajdonjogot. Porga "érdemi válasza" az volt: szomorú, hogy a nagy klubsikerek ellenére gáncsoskodik az ellenzék. Így indokolt:

- Az identitást nem lehet számokban kifejezni, bármennyire is szeretnénk, vannak olyan emberi tulajdonságok és érzések, amiket egy egzakt számmal nem lehet egyenlőségjel után leírni.

Az ellenzékből Hartmann Ferenc MSZP-s képviselő egész pontosan azt kifogásolta, hogy az önkormányzat egy virtuális tőkével rendelkező cégben szerez tulajdont. A zrt.-ben 742 millió forint ugyanis csak egy virtuális érték – nem forgalomképes, nem átruházható, nem tárgyiasult vagyon és nem szellemi tőke.

Végül a határozatot nem hajtotta végre a Csarnok Kft., mivel "a csapat tulajdonosi és tőkeszerkezetében változások indultak meg", írta Porga Hartmannak adott, június 8-i írásbeli válaszában. Ezért, a közpénz védelmében, a Csarnok Kft. nem vette meg a részvényeket, nem lett tulajdonos. Amikor a cég "tőke- és piaci stabilitását erősítő folyamatok lezárulnak", a Csarnok Kft. lebonyolítja a részvényvásárlást – állt a válaszban.

A 24.hu időközben kiderítette, hogy az új befektető nem más, mint a "NER-barát Közgép", vagyis a Duna Aszfalt.

Foglaljuk tehát össze: a kézilabdacsapat jóformán a tönk szélén áll, pénz kell neki. A fő szponzor beszáll a csapatba tulajdonosként, ami azért is jó, mert be lehet vinni egy ütést a közismerten Veszprém-szurkoló (bár a VIP-páholyból már kiszorult) Simicska Lajosnak is. Mészáros fizet, de cserébe olyan ingatlanokat vásárol, amelyek városrehabilitációs területen fekszenek – a profit így ebből az üzletből sem marad majd el a hvg.hu cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.