Vesztett az állam Budaörssel szemben

Az önkormányzat álláspontja szerint egy kétharmados törvényt írtak felül egy feles jogszabállyal.
 
 

Vesztett az állam Budaörssel szemben

Az önkormányzat álláspontja szerint egy kétharmados törvényt írtak felül egy feles jogszabállyal.
 
 
 
 
 

Vesztett az állam Budaörssel szemben

Az önkormányzat álláspontja szerint egy kétharmados törvényt írtak felül egy feles jogszabállyal.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerős döntése értelmében az államnak vissza kell fizetnie a budaörsi önkormányzat számlájára mintegy 765 millió forint szolidaritási hozzájárulást.

A bíróság csak a 2017 januárjától áprilisig befizetett összegek ügyében rendelkezett, ezért a per folytatódik. Elutasította ugyanakkor az önkormányzatnak azt a kérelmét, hogy tiltsa el az államot a bíróság a további elvonásoktól.

A törvényszék álláspontja szerint a szolidaritási hozzájárulás intézménye nem jogellenes, az alkalmazása azonban az volt. A bíróság szerint ugyanis alkotmányossági aggályokat vet fel az olyan szabályozás, amelyben az állam az önkormányzatokat saját bevételeik terhére kötelezi közteherviselésre, mint ebben az esetben.

A budaörsi önkormányzattól az állam 2,125 milliárd forintot kívánt elvonni a közoktatás államosításával kapcsolatban bevezetett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén.

Az önkormányzat álláspontja az volt, hogy ez teljesen törvénysértő, például mert egy kétharmados törvényt írtak felül egy feles jogszabállyal.

Az állam a legutóbbi tárgyaláson, amely 2017. június 9-én volt, úgy érvelt, hogy az államot immunitás illeti meg (ez azt jelenti, hogy nem indítható ellene polgári peres eljárás), és a károkozás tényét csak akkor lehet kimondani, ha az Alkotmánybíróság kimondja a vonatkozó törvény Alaptörvény-ellenességét.

Az államot képviselő ügyvédi iroda a HVG.hu információja szerint azt az álláspontot képviselte, hogy az adó – amelyről bírói tisztázó kérdésre kiderült, hogy nem is adó, hanem valamiféle nem definiálható közteher – nem lehetetleníti el Budaörsöt, és nem sérti a tulajdon alkotmányos elvét sem (az állam úgy hagyta meg az iskolaépületek tulajdonjogát a városnál, hogy az épületek felett nem gyakorolhat olyan jogosítványokat, amelyek miatt a tulajdon tulajdonképpen tulajdon).

Az állam szerint a közteherviselés elve sem sérült azzal, hogy Budaörsnek dupla annyit kellene beadnia a közösbe, mint amennyit saját iskolái fenntartására költött korábban – a bíróság mostani ítéletében ezt másképp látta.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.