Veszprém: 600 millióval jöttek Mészárosék

A kézilabdacsapatot működtető gazdasági társaságban több városvezető is felelős pozícióban van...
 
 

Veszprém: 600 millióval jöttek Mészárosék

A kézilabdacsapatot működtető gazdasági társaságban több városvezető is felelős pozícióban van...
 
 
 
 
 

Veszprém: 600 millióval jöttek Mészárosék

A kézilabdacsapatot működtető gazdasági társaságban több városvezető is felelős pozícióban van...

Egy, a helyi önkormányzat számára már kínos hitel megfizetésével vásárolhatta be magát a veszprémi kézilabdacsapatot működtető Veszprém Handball Team Zrt.-be (VHT) Mészáros Lőrinc üzleti köre. Lapunk úgy tudja, a felcsúti polgármester üzlettársa és barátja, Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalt Kft. 600 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a cégben, amivel 50 százalék plusz 1 részvénnyi tulajdonhányadot szerzett (a tranzakciónak a cégiratokban egyelőre nincs jele, a hét közepén még bejegyzés alatt sem álltak a változások). Ám a pénz nem marad sokáig a társaságban, azt egy már évek óta halogatott, kamatok nélkül is bő félmilliárdos önkormányzati kölcsön visszafizetésére szánják. A történet kulcsszereplője nem is a VHT, hanem a városi tulajdonban álló Csarnok Kft. Ez a társaság üzemelteti a kézilabdaegyüttes hazai mérkőzéseinek is otthont adó Veszprém Arénát, s még fontosabb, ők fizetik a hitelből épült sportlétesítmény törlesztőrészleteit.

Egészen pontosan ők utalják el a pénzt, a hitel megfizetését ugyanis 2014-ben a kormányzat átvállalta, azóta minden évben állami forrásból fedezik az aktuális részletet.

Technikailag ez úgy történik, hogy a kabinet a helyi önkormányzat rendelkezésére bocsátja a pénzt, amely aztán tőkeemelés formájában berakja azt a saját tulajdonában álló Csarnok Kft.-be. Az első évben 606 millió forint érkezett így a központi költségvetésből Veszprémbe, míg az idei büdzsében 723 milliót különítettek el erre a célra.

Igen ám, de a helyi városvezetés 2014-től kezdődően nem csak ennyit tett a cégbe. Abban az esztendőben például közel 1,1 milliárddal emelték meg a tőkét. Ezzel párhuzamosan pedig a Csarnok Kft. összesen 465 milliós kölcsönt nyújtott a VHT-nek, amit ráadásul 2016-ban megfejeltek újabb 50 millióval.

Magyarul az önkormányzat közvetett módon közpénzből nyújtott kölcsönt a vélhetően likviditási gondokkal küzdő kézilabdacsapatnak. Mindezt ráadásul nem éppen transzparens módon, hiszen a Csarnok Kft.-nek egyéb célra biztosított tőkeemelést nem választották el a hitel törlesztésére adott pénztől. Így még azok sem látták át elsőre, hogy mi történik, akik egyébként elég közelről figyelik a város működését. Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi frakcióvezetője lapunknak azt mondta: csak egy évvel a közgyűlési döntés után jött rá, hogy hol van eldugva a városi költségvetésben a Csarnok Kft.-nek adott pluszpénz.

A kölcsönt – legalábbis az első körben nyújtott 465 milliót – eredetileg minden bizonnyal tényleg csak mentőövnek szánták, a Csarnok Kft. beszámolója szerint ugyanis a VHT-nek 2015 márciusáig kellett volna visszafizetnie. Erre azonban azóta sem került sor. Sőt, a veszprémi csapatot működtető cég még a kamatokat sem törleszti: a Csarnok Kft. 2016-os éves jelentése szerint már közel 57 milliót követelnek ilyen címen.

A veszprémi csapat tartozása így (a kamatokkal és a tavalyi újabb 50 milliós kölcsönnel) mostanra egészen biztosan megközelíti a 600 milliót. Mindeközben a Csarnok Kft. a hitel lejáratának folyamatos kitolásával egyes vélemények szerint tiltott pénzintézeti tevékenységet végez.

A kölcsön akkor lett kínos a városvezetés számára, amikor az Állami Számvevőszék tavaly év végi ellenőrzésén kibukott. A veszprémi önkormányzat áprilisi közgyűlési jegyzőkönyvének tanúsága szerint a szervezet arra jutott, hogy „nem volt biztosított a közgyűlés általi döntés végrehajtásának átláthatósága és elszámolhatósága”. Bár az ÁSZ megállapításait pártállástól függően eltérően értelmezik a helyi politikusok (ellenzéki képviselők szerint nem átlátható gazdálkodásra utal, míg a fideszes polgármester azzal védekezett, hogy csak könyveléstechnikai kritikákat fogalmazott meg a számvevőszék), az év elejére egyértelművé vált: valamit kezdeni kell a kölcsönnel.

Ennek ellenére még egyszer meghosszabbították a lejáratot: a jelenlegi megegyezés szerint elvileg 2017 végére kell előteremtenie a pénzt a VHT-nek. A helyi városvezetés azonban minden bizonnyal tisztában volt azzal, hogy a cég komolyabb tőkeinjekció nélkül erre nem lesz képes. A kézilabdacsapatot működtető gazdasági társaságban ugyanis több városvezető is felelős pozícióban van: Porga Gyula polgármester a felügyelőbizottság tagja, Ovádi Péter szintén fideszes képviselő pedig igazgatótanácsi tag.

Valahonnan tehát pénzt kellett szerezni, és a kézenfekvő megoldás Mészáros Lőrinc üzleti köre lett. A Hvg.hu értesülései szerint azonban a felcsúti polgármester nem jött ingyen. A portál arról írt, hogy a milliárdost leendő ingatlanjainak értékét növelő helyi beruházásokkal fizetheti ki a város. Viszont a hiányzó 600 milliót állítólag betették a cégbe, ráadásul úgy, ahogy azt az önkormányzat megálmodta. A tőkeemelés ötlete ugyanis a helyi fideszesek fejéből pattant ki: már nagyjából egy éve megszavazták, hogy a Csarnok Kft. így szerezzen részesedést a VHT-ben. Erre azonban végül nem került sor.

Kérdés persze, hogy a mostani tőkeinjekció mire elég. A Veszprém Handball Team Zrt.-nek ugyanis nem a Csarnok Kft.-féle 600 milliós kölcsön az egyetlen komoly tartozása: az elmúlt szűk egy évben két jelentősebb banki hitelt is kapott. A tavaly augusztusi 300 milliós tételnek a kézilabda-szövetségtől kapott azonos összegű támogatás, a másfél hónappal ezelőtt folyósított 434 milliósnak pedig a Magyar Telekommal kötött szponzori szerződés volt a fedezete. A pénzt pedig az MNO cikke szerint mindkét esetben az MKB biztosította, az a pénzintézet, amelyben épp a tavaly nyári újra privatizáláskor szerzett 45 százalékos részesedést egy Szíjj Lászlóhoz kötött magántőkealap, és amely most már 49 százalékban lényegében Mészáros Lőrinc tulajdonában áll.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.