Nem földrengésbiztos a Paksi Atomerőmű

...megkérdőjelező mondatok a végleges tanulmányban már nem szerepelnek.
 
 

Nem földrengésbiztos a Paksi Atomerőmű

...megkérdőjelező mondatok a végleges tanulmányban már nem szerepelnek.
 
 
 
 
 

Nem földrengésbiztos a Paksi Atomerőmű

...megkérdőjelező mondatok a végleges tanulmányban már nem szerepelnek.

Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak sem a már meglévő Paksi Atomerőmű, sem a tervezett bővítése helye – írja az Átlátszó a megszerzett földtani kutatások adataira hivatkozva. A nukleáris létesítmények alatt ugyanis egy tektonikai törésvonal halad át, illetve felfedezhetők tízezer évnél fiatalabb földrengések nyoma. Ezeket az információkat eddig eltitkolták.

A paksi bővítéshez több mint 8 milliárd forintért végeztek földtani kutatásokat, amelynek eredményeit az oknyomozó portál közérdekűadat-igénylés formájában kérte ki. A dokumentumok alapján a telephely nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásainak, ugyanis “tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol 10 km sugarú körben olyan törésszakasz található, amelynél az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás volt”.

Ez a 24.hu cikke szerint egy 2011-es magyar kormányrendeletben is szerepel.

Az Átlátszó birtokába került egy geológiai tanulmány kézirata is, amely, mint kiderült, a Paksi Atomerőmű megbízásából készült 2016-ban. Ebben a jelentés készítője, Magyari Árpád geológus azt írja, hogy “a telephely 10 kilométeres körzetében tízezer évesnél fiatalabb, 5-ös magnitúdójú vagy azt meghaladó földrengésekkel lehet számolni, a vizsgált területen nyilvánvaló jelei vannak negyedidőszaki töréseknek”.

A földrengésbiztonsági megfelelőséget megkérdőjelező mondatok a végleges tanulmányban már nem szerepelnek. Annyira nem, hogy a Tudományos Támogató Testület megállapította:

"A Zárójelentésben bemutatott információk bázisán a telephely alkalmasságát kizáró tényező nincs, a telephely atomerőmű létesítésére alkalmas."

Az atomerőmű földrengésbiztonsága régóta kérdőjeles geológus és geofizikus szakmán belül, ráadásul a kutatómunkák eddig minden alkalommal vagy az atomerőmű, vagy az üzemeltetésben érdekelt állami szervezetek megrendelésére készültek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.