Kimaradt egy jelentős tétel...

Tízmilliárdokat hallgathattak el a vizes vébé költségvetéséből!
 
 

Kimaradt egy jelentős tétel...

Tízmilliárdokat hallgathattak el a vizes vébé költségvetéséből!
 
 
 
 
 

Kimaradt egy jelentős tétel...

Tízmilliárdokat hallgathattak el a vizes vébé költségvetéséből!

Kimaradt egy jelentős tétel a 2017-es vizes vébé ismert büdzséjéből, így valószínű, hogy bruttó 170 milliárd forint felett járhat a világbajnokság költségvetése – írja az Index.

Korábban Seszták Miklós fejlesztési miniszter arról beszélt, hogy minden költés publikus és a teljes ár 130,6 milliárd forint – a portál szerint azonban a közvetítésre és netes háttérre szánt tízmilliárdok azonban elfelejtődtek.

Pedig a csúcsminőségű digitális televíziózás feltételeinek megteremtése, valamint a média és a közönség kiszolgálására is alkalmas internetes hálózat kiépítése összességében az egyik legnagyobb kiadás a vb rendezésében – kisebb tétel, de a felszereltséget jól jelzi, hogy szervezők és résztvevők között 1400 mobiltelefont és 600 laptopot osztottak ki.

Az Index szerint mindez együtt nettó 30 milliárdos szerződési tételt jelenthet, ami sehol sem szerepelt a vébé költségkommunikációjában. A szerződések többségét a lap szerint az állami Antenna Hungária kapta, illetve kisebb részben – legalábbis Füreden – az MVM Net.

A fővállalkozóknál mindez nem jelentett komoly nyereséget, ugyanis viszonylag minimális árréssel dolgoztak (dolgoznak), a nagy bevétel az alvállalkozóknál kötött ki.

 

A portál forrásai szerint a füredi beruházásoknál a Canalcom, a Promontel és KT-Elektronik voltak az alvállalkozók (a füredi beruházások értéke tudomásunk szerint 2,6 milliárd forint volt), míg a budapesti fejlesztésekről kapott információk alapján a fővárosi beruházások alvállalkozói közé tartozik többek közt:

- a Ramiris Europe Kft. mint hardverszállító.

- a Penta Industry Kft. mint építő,

- a Hungaro DigiTel Kft. (az Antenna Hungária cégcsoport tagja) mint IT-security-felelős,

- a Frank Digital mint a vizes vébé mobilappjának fejlesztője

- és két külföldi cég, a WandaFi és a Maksatpro.

A Ramiris cégcsoportot Seszták Miklóshoz szokás kötni, aki nemcsak fejlesztési miniszter, de a vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke is, míg a Frank Digital a kormányközeli exmédiamogul, Száraz István cége volt egészen mostanáig. 

Legyen bármekkora cég is az Antenna Hungária, egy ekkora volumenű projekt finanszírozása még nekik sem volna egyszerű feladat saját forrásból. Úgy viszont már könnyebb elképzelni a dolgot, hogy 2016 utolsó napján kaptak az államtól 21 milliárd forint készpénzt, nem részletezett célokra, írja az Index.

A lapértesülés kapcsán megkerestük a világbajnokságot rendező Budapest 2017 Kft.-t és az Antenna Hungáriát is, hogy erősítsék vagy cáfolják meg a leírtakat – ha érkezik reakció kérdéseinkre, az MNO frissíti cikkét.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.