Félszáz tanuszodát ígérnek

Az eddig vállalt huszonnégyből csak egy készült el...
 
 

Félszáz tanuszodát ígérnek

Az eddig vállalt huszonnégyből csak egy készült el...
 
 
 
 
 

Félszáz tanuszodát ígérnek

Az eddig vállalt huszonnégyből csak egy készült el...

A kormány 2014-ben 45 ezer diáknak és 700 ezer lakosnak ígért sportolási lehetőséget, ám a megígért 24 tanuszodából eddig egy épült meg. Két településen pedig még egy kapavágást se ejtettek. A megálmodott tornatermeknek is csak kevesebb mint a fele készült el. Most viszont egy határozatban újabb 26 település lakóit hívták álmodozásra a kormányzat vezetői, nekik is tanuszodát ígérve. A profi úszást tekintve jobban teljesít a kormány: ahogy Lázár János miniszter a vizes vb indulása előtt egy nappal bejelentette: új létesítmények megépítésével és számos felújításával készültek a sporteseményre. Erre és a magyar vizes sportok támogatására pedig mintegy 85 milliárd forintot költöttek.

Miközben a 2014-ben megígért 24 tanuszodából eddig mindössze egyetlen létesítmény készült el, egy nemrég megjelent kormányhatározat újabb 26 településen rendelkezik tanuszoda építéséről. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pedig végre azt is elárulta, hogy áll a tornaterem-építési és tanteremfejlesztési program, és eddig egyáltalán hány uszoda építése kezdődött meg. A 2014-ben meghirdetett program keretében 45 ezer diáknak és 700 ezer lakosnak ígért sportolási lehetőséget a kormány. Olyan helyszínekre álmodtak uszodát, ahol eddig nem volt, illetve a megnövekedett létszám miatt nem tudták biztosítani minden gyermek számára az úszásoktatást.

Az NFM államtitkára szerint az első hullámban, a Nemzeti köznevelési infrastrukturális fejlesztési program (NKIFP) első ütemében beígért 24 uszodából eddig huszonkettőt kezdtek el építeni, ám csupán a csengeri készült el. Abádszalókon, Baktalórántházán, Balassagyarmaton, Bélapátfalván, Derecskén, Dunakeszin, Edelényben, Enyingen, Fehérgyarmaton, Füzesgyarmaton, Gyálon, Kemecsén, Mezőcsáton, Putnokon, Sárbogárdon, Sásdon, Sümegen, Szobon, Tokajban, Tolnán és Törökszentmiklóson már megkezdődött az építkezés, ám arról, hogy a létesítmények kivitelezése milyen stádiumban van, a Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő kérdésére adott válaszában sem árult el részleteket az államtitkár. Azt viszont elismerte, hogy hiába ígérték meg az uszodákat már három éve, a Budapest XI. kerületébe és a Vajszlóra tervezett létesítmény létrehozása érdekében még egy kapavágás se történt, ezek esetében jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik. Fónagy ugyanakkor azt ígéri, a tanuszodák mindegyikének átadása várhatóan a 2017–2018-as tanévben, vagyis a választási kampány kellős közepén lehet esedékes.

Tornatermet a program első ütemében 25 településre ígértek, ezeknek eddig kevesebb mint a fele, 12 épült meg (Andocson, Bárándon, Csanádpalotán, Dunaalmáson, Érden, Gárdonyban, Görgetegen, Kistarcsán, Konyáron, Nyírbogáton, Pázmándon és Szomódon). Fónagy szerint az elkészült létesítmények több mint 4 ezer gyermek számára biztosítanak megfelelő feltételeket a mindennapi sportoláshoz. Bogyiszlón, Dabason, Erken, Hejőpapiban, Jászfelsőszentgyörgyön, Kabán, Nagyberényben, Nagyrábén, Sárrétudvariban, Szerepen, Tiszabőn, Tiszatarjánban és Zichyújfalun azonban még zajlik az építkezés, az államtitkár úgy fogalmazott, várhatóan még ebben az évben átadják a létesítményeket.

A három éve ígért tanuszodákból tehát még csak egy készült el, a 25 tornateremből pedig 12 áll, ám a kormány már el is fogadta az NKIFP második ütemét, amelynek keretében az eddig ígérteken túl további 20 tornaterem és 26 tanuszoda megvalósítását vállalja, vagyis rövid időn belül már 49 uszodát és 33 tornatermet kellene felépíteni.

Egy júniusi kormányhatározat szerint uszodát ígérnek a gyerekeknek Budakeszire, Cigándra, Csornára, Encsre, Hevesre, Kapuvárra, Kisbérre, Kisvárdára, Letenyére, Mosonmagyaróvárra, Orosházára, Pásztóra, Pétervásárára, Pilisvörösvárra, Rétságra, Sarkadra, Szécsénybe, Szentlőrincre, Tamásiba, Tapolcára, Tétre, Tiszakécskére, Tiszavasváriba, Várpalotára, Vecsésre és Zircre. Tanteremfejlesztést további 19 településen hajtanak végre. Az eddigi uszodafejlesztésekre 6,15 milliárd forintot fordítottak, az államtitkár szerint az újabbakra pedig 10,44 milliárd forint jut. A tanuszoda-fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok az építkezés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják. Az újabb tornaterem- és tanteremfejlesztésekre egyaránt 2,97 milliárd forintot szánnak.

Emlékezetes: Orbán Viktor miniszterelnök még 2013 novemberében, néhány hónappal a 2014-es választások előtt jelentette be, hogy Magyarország minden járásában lesz uszoda. A miniszterelnök hozzátette: így nem lesz olyan magyar gyerek, aki ne tudna eljutni uszodába, hogy megtanulhasson úszni. 2014-ben Simicskó István akkori ifjúságért és sportért felelős államtitkár még azt ígérte a gazdagréti tanuszoda alapkőletételekor, hogy a favázas szerkezetű épületekben már 2015-ben úszhatnak a gyerekek. Hasonló dátummal hitegetett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is a putnoki tanuszoda ünnepélyesnek szánt alapkőletételén, amikor iskolányi gyerek ázott el az esőben az ernyő alatt álló miniszter előtt. Ő akkor azzal viccelődött, hogy „eső már van, lesz hozzá gödör is”. Tehát uszoda azóta egy készült el, de most már 24 helyett 50 megépítésére kaptunk ígéretet az MNO.hu cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.