Meghallgatták a közt

Bár a város környezeti állapota volt az ide közmeghallgatás fő témája, a megjelent érdeklődőket jobban érdekelte például a készülő körforgalom, a VMK sorsa, Veszprém adóssága.
 
 

Meghallgatták a közt

Bár a város környezeti állapota volt az ide közmeghallgatás fő témája, a megjelent érdeklődőket jobban érdekelte például a készülő körforgalom, a VMK sorsa, Veszprém adóssága.
 
 
 
 
 

Meghallgatták a közt

Bár a város környezeti állapota volt az ide közmeghallgatás fő témája, a megjelent érdeklődőket jobban érdekelte például a készülő körforgalom, a VMK sorsa, Veszprém adóssága.

Az eseményt a csütörtöki közgyűlés után tartották meg a városháza Kossuth termében. Előbb Brányi Mária alpolgármester tartott rövid beszámolót a város környezeti állapotáról, melyben kitért a levegőminőségre, az időjárás jellemzőire, az illegális hulladéklerakók felszámolására, a lomtalanításra, a közlekedési és kerékpárutas fejlesztésekre is.

A jelenlévők közül többen örömüket fejezték ki, hogy elmondhatják véleményüket egy ilyen rendezvény keretében. Ennek kapcsán Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, törvényi kötelezettségüknek eleget téve minden évben tartanak közmeghallgatást, de emellett számos lehetősége van a lakosoknak felkeresni a képviselőket, városvezetőket, például lakossági fórumokon, fogadóórákon.

Érkezett kritika a hozzászólóktól a Viola utcai fakivágás, a Wartha Vince utcai kerékpárút, a kötelező zárt konténertárolók miatt. Molnár Ernő volt képviselő, a Lokálpatrióták elnöke arra volt kíváncsi, miért tették tönkre a korábban sikeres Virágos Veszprémért mozgalmat, illetve mit tesz a város az adósságállomány csökkentéséért. Porga Gyula válaszában kifejtette, a virágosítási programot ők másként képzelték el, az adóssággal kapcsolatosan pedig kiemelte, az egész önkormányzati rendszer ezzel a gonddal küzd. Ők egyrészt a kiadások csökkentésével próbálják ezt orvosolni, másrészt fejlesztésre alkalmas területekkel ösztönzik a cégeket arra, hogy idetelepüljenek. Ilyen például a reptér melletti, nemrég megvásárolt ingatlan, melyről szintén érkezett kérdés.

Többen is kritizálták a készülő Budapest úti körforgalmat és a hozzá kapcsolódó aluljárót. Volt, aki úgy vélte, a közeli lámpás csomópontok miatt inkább lassul majd a forgalom ezen a szakaszon, míg más a két aluljárót tartotta feleslegesnek. Brányi Mária reagálásában elmondta, csoda nem fog történni a körforgalomnak köszönhetően, de ez egy nagyobb fejlesztés első és legdrágább eleme. A lámpák okozta gondokat forgalmi rend változással próbálják majd kiküszöbölni. Amint pedig van forrás, a többi, kapcsolódó elemet is megépítik.

Bán Mihály, a pedagógus szakszervezetek vezetőjeként azt kérte a polgármestertől, hogy - mint azt korábban kijelentették - ha a város valóban ragaszkodik az oktatási intézményeihez és meg akarja tartani azokat, akkor ezt például egy szavazás formájában nyilvánítsák ki. Porga Gyula viszont azt mondta, amíg nem ismerik a majdani működtetési feltételeket, addig nem tud megígérni semmit.

Az '56-os Rajk-emlékmű és az arra elköltött 30 millió sorsát firtató kérdésre a polgármester elmondta, jelenleg perben áll a város. A Hangvilla kapcsán a VMK sorsa iránt érdeklődött egy másik hozzászóló, de konkrét választ nem kapott.

A közmeghallgatáson Katanics Sándor úgy vélte, a sok kérdésre csak felszínes választ kaptak, és kérte, hogy a jegyzőkönyv mihamarabb készüljön el. Arra is felhívta a figyelmet, hogy most, a délutáni időpontban mennyivel többen jöttek el, mint tavaly, amikor reggel rendezték meg. Forgóné Kelemen Judit pedig elmondta, korábban kezdeményezte, hogy az évi egy helyett két alkalommal tartsanak közmeghallgatást.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.