Mészáros Lőrinc átvette a hatalmat

A klub felügyelőbizottságából a veszprémi polgármesternek, az ugyancsak fideszes Porga Gyulának is távoznia kellett.
 
 

Mészáros Lőrinc átvette a hatalmat

A klub felügyelőbizottságából a veszprémi polgármesternek, az ugyancsak fideszes Porga Gyulának is távoznia kellett.
 
 
 
 
 

Mészáros Lőrinc átvette a hatalmat

A klub felügyelőbizottságából a veszprémi polgármesternek, az ugyancsak fideszes Porga Gyulának is távoznia kellett.

Mészáros Lőrinc bizalmi emberei kerültek a veszprémi kézilabdacsapatot működtető társaság, a Veszprém Handball Team (VHT) Zrt. élére – derült ki a vállalat cégirataiból. A társaságot jórészt lefejezték, csak az operatív és pénzügyi vezetésért ténylegesen felelős embereket hagyták a helyükön, lévén nélkülük leállt volna az élet a csapat körül.

A hatalomátvétel még július közepén zajlott, ekkor tartott egy rendkívüli közgyűlést a VHT. Itt rögzítették az új tulajdonos megjelenését a társaságban, így – bár a cégbírósági bejegyzés még nem történt meg – immár papíron is a felcsúti polgármesterrel szoros üzleti és baráti kapcsolatban lévő Szíjj László vállalata, a Duna Aszfalt (DA) Zrt. a kézilabdacsapat többségi tulajdonosa. A DA az 50 részvényből 26-ot szerzett meg, azaz 52 százalékos részesedéssel bír a VHT-ban.

A közgyűlésen azonban az új tulajdonosi viszonyok rögzítésénél sokkal több történt. Lemondott például a teljes felügyelőbizottság, akárcsak az igazgatóságból Ovádi Péter és Mihalovics Péter, míg az igazgatóság másik két tagját, Várhegyi Attilát és Kálomista Gábort visszahívták tisztségéből. A váltások egy része érthető: Kálomista például még akkor került a vállalat vezetésébe, amikor a Veszprém elnöke Fonyó Károly, a lapunkban is tulajdonos Simicska Lajos egyik legközelebbi üzlettársa volt.

Emiatt egyes körökben a filmproducert azóta is a kormányfővel időközben összevesző Simicska emberének tartják. Mások esetében viszont már kevésbé egyértelmű az elküldésük oka. Ovádi és Mihalovics például helyi fideszes politikusok, utóbbi ráadásul a Fidelitas egykori alelnöke, míg Várhegyi Attila abszolút bizalmi ember a nagyobbik kormánypártnál, az állami média egyik legfontosabb háttérfigurája. A felügyelőbizottságban pedig ott ült a veszprémi polgármester, az ugyancsak fideszes Porga Gyula, akinek szintén távoznia kellett.

Látszólag tehát még a lojális kádereknek is fel kellett állniuk, hogy helyet szorítsanak az új tulajdonos embereinek. Az igazgatóságban a régiek közül így kizárólag Sevinger Zsolt és Lakatos Antal maradt. Lapunk úgy tudja, Sevinger volt az az elmúlt években, aki a tényleges ügyvezetést végezte, míg Lakatos a helyi Kinizsi Bank tulajdonosaként pénzügyi okokból lehet fontos akár a későbbiekben is.

Az érkezők névsorában azok számára, akik ismerik Mészáros Lőrinc üzleti körét, nagy meglepetés nincs.

Az új vezérigazgató a Duna Aszfalt ügyvezetője, Tóth László nem lenne azonban meglepő, ha a jövőben a felügyelőbizottságnak is nagyobb szerepet jutna a VHT életében, mint korábban. Itt kaptak ugyanis helyet Mészáros közeli bizalmasai, így Csík Zoltán, Antal Kadosa Adorján, illetve Vörös József.

Csík a felcsúti polgármester számos cégében vezető pozíciót tölt be, és többször előfordult már, hogy ő volt Mészáros Lőrinc „előkóstolója”: feltűnése egy vállalatban nem ritkán azt jelenti, hogy idővel a milliárdos is érkezik.

A közbeszerzési szakértő Antal Kadosa Adorjánról az Index néhány hete azt írta: üstökösként robbant be a Mészáros-teambe, nagyon bíznak benne, többek szerint talán most az ő pályája ível a leggyorsabban felfelé.

Vörös József pedig az MNO cikke szerint Mészáros jogi képviselője és közeli barátja, és ő képviseli a felcsúti Puskás Akadémiát működtető alapítványt is jogi ügyekben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.