Költségvetési megtakarítás miatt?

A Belügyminisztérium szerint spórolni fognak a zárt, belső telefonhálózattal...
 
 

Költségvetési megtakarítás miatt?

A Belügyminisztérium szerint spórolni fognak a zárt, belső telefonhálózattal...
 
 
 
 
 

Költségvetési megtakarítás miatt?

A Belügyminisztérium szerint spórolni fognak a zárt, belső telefonhálózattal...

Az indokolás szerint jelentős költségvetési megtakarítást jelent majd, hogy a kormány nem nyilvános, vezetékes telefonhálózattal kötné össze az összes fontosabb kormányzati és közigazgatási szervet.

A hétfőn jelenet meg a kormányhatározat, amelyből kiderült, hogy minden államigazgatási és rendvédelmi szervet, kormányhivatalt, állami kórházat, kormányzati fenntartású közigazgatási szervet, sőt még az Országos Bírósági Hivatalt és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot összekötné a szolgáltatás. 

A feladattal a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ) bízzák meg, idén 300 millió forintot emészt majd fel, de a végösszeg ennél bizonyosan drágább lesz, és még a 2019-es költségvetésben is kell majd vele számolni.

A Belügyminisztérium keddi közleménye szerint arról van szó, hogy a NISZ a 2012-ben átvett rendszerben 80 ezer államigazgatási telefonszámon nyújt szolgáltatást, a kormány döntése tehát csak a jelenlegi szolgáltatás bővítését, ezzel együtt jelentős költségvetési megtakarítást jelent, mivel a NISZ a többi piaci szolgáltatóval nagykereskedelmi áron szerződhet a kormányzati hálózaton kívülre irányuló hívások továbbítására.

A kormányhatározat szerint a kabinet felkérte az illetékes minisztereket, hogy vizsgálják meg ezt a lehetőséget, és készítsenek előterjesztést a telefonszolgáltatás kialakításának feltételeiről, üteméről, várható költségeiről, és terjesszék azt a kormány elé.

A javaslat szerint 2018 nyara után az érintett szervek fel kell mondják elő telefonos szerződéseiket. Ez ráadásul csak az első lépés: a vezetékes hálózatot hamarosan követheti egy zárt kormányzati mobilhálózat is. 

A döntés időzítése a 444.hu információja szerint azért különös, mert a Magyar Telekom idén februárban kötött egy 39 hónapra érvényes flottás szerződést a kormánnyal, 200 ezer SIM-kártyáról.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.