"A mai napig késlekednek a kifizetésekkel"

Álcának sem jók a Fidesz úgynevezett fiatal programjai az LMP szóvivője szerint.
 
 

"A mai napig késlekednek a kifizetésekkel"

Álcának sem jók a Fidesz úgynevezett fiatal programjai az LMP szóvivője szerint.
 
 
 
 
 

"A mai napig késlekednek a kifizetésekkel"

Álcának sem jók a Fidesz úgynevezett fiatal programjai az LMP szóvivője szerint.

- A "Vállalkozz Itthon Fiatal!" kísértetiesen hasonlít a korábbi Gyere haza fiatal! programra. Bár jó célokat szolgálnak, mindkettő csak álca és mindkettő megbukott még álcaként is – jelentette ki lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője, miután a párt a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) azt kérdezte: mi lesz a Vállalkozz Itthon Fiatal! résztvevőivel. Hiába fizetik ugyanis hónapok óta a járulékokat az újonnan alapított vállalkozásaik után, az ígért támogatásból semmit nem kaptak.

A kormányzati programot 2015 novemberében jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, összesen 4 milliárdos keretet szántak rá, ebből 965 fiatal kaphatott volna segítséget vállalkozása elindításához. Az LMP adatkérésekkel derítette ki, hogy mely cégek milyen szerepet vállaltak a programban, és írásbeli kérdések beadásával folyamatosan rákérdeztek arra is, hol tart a dolog.

- Mind a mai napig késlekednek a kifizetésekkel, a Közép-magyarországi régióban 92-ből csupán 43, a program vidéki megvalósításában pedig 180 beérkező pályázatból csupán 11 vállalkozó fiatalt fizettek ki. A hosszú késlekedés miatt a fiatalok komoly költségekbe verték magukat, sokan elindították vállalkozásaikat, amik után már több százezer forint közterhet fizettek be, de valódi tevékenységbe a támogatás elmaradása miatt még nem tudtak kezdeni, buktak a projekten - fogalmazott a Népszava cikke szerint Kanász Nagy.

Varga Mihály tárcája az LMP-s szóvivőnek adott írásbeli válaszában azt hangsúlyozta: az uniós támogatások kifizetéséről szóló rendelet miatt nem lehetségesek a kifizetések.

- A kormányrendeleteket a kabinet hozza meg, ezért arra szólítottuk fel Varga Mihályt, hogy azonnal kezdeményezze a rendelet módosítását - jelezte. - Kérdésünkre, hogy tervezik-e a módosítást, és utána megindulhatnak-e a kifizetések, az NGM eddig nem válaszolt.

Mint ismeretes a kormány egy másik, hangzatos "Gyere haza fiatal!" nevezetű programja 14 hónap alatt összesen 105 fiatalt csábított haza. Az LMP kiszámolta, hogy ilyen tempóban, ha félmillió külföldre menekült fiatallal számolunk, akkor "csupán" 5555 évre lenne még szükség, hogy mindenkit hazahozzanak. A kabinet fel is adta a harcot, 2016 nyarán Varga Mihály kijelentette: nem folytatják a próbálkozást.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.