Akkor most meddig zúghat még a "Hajrá Építők"?

Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi frakcióvezetője kérdést intézett Porga Gyulához, a megyeszékhely polgármesteréhez.
 
 

Akkor most meddig zúghat még a "Hajrá Építők"?

Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi frakcióvezetője kérdést intézett Porga Gyulához, a megyeszékhely polgármesteréhez.
 
 
 
 
 

Akkor most meddig zúghat még a "Hajrá Építők"?

Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi frakcióvezetője kérdést intézett Porga Gyulához, a megyeszékhely polgármesteréhez.

"Tisztelt Polgármester Úr!

Veszprém MJV Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzata 37. §-a előírása alapján „Akkor most bent vagyunk, vagy mégsem, van Veszprémi Építők Sportegyesület, vagy nincs?” címmel interpellációt terjesztek elő.

A közpénz védelmében és a tisztánlátás érdekében sokadik alkalommal interpellálok kézilabda ügyben.

- Még 2016 júniusában döntött a Közgyűlés arról, hogy az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő „Csarnok” Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Kft. révén „a veszprémi kézilabda sportágba való stratégiai együttműködés megerősítése érdekében” tőkeemelés útján tulajrészt kíván szerezni a Veszprém Handball Team Zrt-ben. Az ügylet révén a Csarnok Kft. összesen 50 millió Ft-tal növelné a Zrt. tőkéjét úgy, hogy 600 ezer Ft névértékű részvényt jegyez 50 millió Ft jegyzési érték ellenében, amelyből a 600 ezer Ft (6 db részvény) a jegyzett tőke összegét növeli, míg az ezen felüli összeg (49.400.00,- Ft) tőketartalékba kerül.

- 2017 júniusában interpelláció keretében érdeklődtem arról, hogy megtörtént-e a Közgyűlési döntés végrehajtása, mivel arról egyetlen lejárt idejű határozatról szóló jelentésben sem volt szó. Szabálysértő módon azóta sem. Akkor azt a választ kaptam polgármester úrtól, hogy „a közpénz védelmében, a Csarnok Kft. nem vette meg a részvényeket, nem lett tulajdonos. Amikor a cég "tőke- és piaci stabilitását erősítő folyamatok lezárulnak", a Csarnok Kft. lebonyolítja a részvényvásárlást”.

- Egy hónappal később Gerstmár Ferenc képviselőtársam a kézilabdaklub jövőjét féltő kérdésére azt a választ kapta polgármester úrtól, hogy, „Amíg én vagyok ennek a városnak a polgármestere, addig a csapat itt lesz, nem megy el, az Építők veszprémi lesz.”

- Mostanság pedig nem csak helyi, hanem az országos hírportálokon is olvashatunk arról, hogy a klub gazdasági helyzete megrendült, mások szerint pedig már a csőd szélén áll.

Tisztelt Polgármester Úr!

A Magyar Kézilabda Szövetség 2017-2018 évi versenykiírása szerint szeptember 10-én elrajtolt a férfi kézilabda bajnokság. A kézilabdázás játékszabályaira vonatkozó versenykiírás 42-50 oldalon található leírásai a szabálytalanságokkal és a sportszerűtlen magatartással foglalkoznak.

Ennél sokkal több törvény és szabály vonatkozik az önkormányzatok és gazdasági társaságaik működésére, a közpénzek felhasználására, e társaságok tevékenységére.

Éppen azért - egyetértve idézve Önt, „mert Veszprémben a kézilabda nem csupán egy labdajáték, hanem az összetartozás első számú színtere. Egy olyan „intézmény”, amelyre nemtől, életkortól, anyagi helyzettől, vérmérséklettől és minden mástól függetlenül mindenki büszke lehet” - kérem szíves tájékoztatását:

- A közgyűlési döntéssel a Csarnok Kft. számára előírt tőkeemeléses tulajdonszerzés végrehajtásra kerül-e? Ha igen, mikor, ha máig nem, akkor miért nem?

- Ha a Csarnok Kft-n keresztül (vagy más módon) tulajdonos lett az önkormányzat, milyenek a tulajdoni, tőke és részvény arányok a Veszprémi Handball Team Zrt-ben? Az önkormányzat számára ez azért is érdekes – főleg ha igazak a hírek a klub aggasztó anyagi helyzetéről - mert a Csarnok Kft-nek a városi költségvetésből származó 500 millió Ft és annak kamatai (lejárati határidejében meghosszabbított) kölcsönszerződése van a Handball Team Zrt-vel.

- A klub hívei remélem még nagyon sokáig szurkolhatnak „Hajrá Építők!” felkiáltással. De mi van a Veszprémi Építők Sportegyesülettel, ahol a városvezetők közül néhányan tisztséget is viseltek? Igaz-e, hogy megszűnt? Miért?

- Az önkormányzattal kötött megállapodásban rögzített szponzori támogatás folyósításán kívül jelen pillanatban van-e az önkormányzatnak bármiféle beleszólása, vagy legalább rálátása a Veszprémi Handball Team Zrt. működésére?

- Lehet-e tudni, hogy a játékosok éppen most egyáltalán kivel állnak szerződésben?

Polgármester úr tájékoztatását várva, köszönettel:

Hartmann Ferenc frakcióvezető

Veszprém, 2017. szeptember 15."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.