A lényeg, hogy ők tudják...

A helyettes államtitkár szerint csökkennek a kórházi fertőzések, de az adatok még mindig nem nyilvánosak.
 
 

A lényeg, hogy ők tudják...

A helyettes államtitkár szerint csökkennek a kórházi fertőzések, de az adatok még mindig nem nyilvánosak.
 
 
 
 
 

A lényeg, hogy ők tudják...

A helyettes államtitkár szerint csökkennek a kórházi fertőzések, de az adatok még mindig nem nyilvánosak.

- Több területen is csökkenő tendenciát mutat a kórházi fertőzések száma, javult a helyzet a clostridium difficile fertőzések vonatkozásában. Ebben jobbak a mutatóink, mint amilyenek például Finnországban vagy Németországban – mondta péntek reggel az M1 csatornán Szentes Tamás, az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette, hogy tavaly ezzel kapcsolatban kiadtak egy módszertant, s vélhetően ennek hatására harmadára csökkent az ilyen kórházi fertőzések, illetve az ehhez kapcsolódó járványok száma.

A helyettes államtitkár kiemelte továbbá, hogy a fertőzések megelőzésére, például a kézhigiénés szokásokra módszertanokat dolgoztak ki, voltak infrastrukturális fejlesztések és intézményi ellenőrzések is. Szentes Tamás azt is elmondta, hogy a kézhigiénére vonatkozó értékelési rendszerben az elmúlt években egyre több intézmény került jó, illetve kiváló kategóriába.

Most tekintsünk el attól, hogy a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban a szakma véleménye kicsit más és hogy az ellenőrzésekért felelős ÁNTSZ-t úgy, ahogy van szétverték.

Fókuszáljunk csak az adatokra. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) régóta küzd azért, hogy a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatok nyilvánosak, mindenki számára elérhetők legyenek. A kórházak elvileg ugyanis folyamatosan küldik az állami szerveknek, azok viszont valamiért nem sietnek az adatok feldolgozásával és publikálásával.

A TASZ a múlt héten közölte, hogy az országos tisztifőorvos jogszabályt sért azzal, hogy nem hozza nyilvánosságra ezt a jelentést – az oldalon található számláló szerint most már több, mint 20 napja.

Az RTL Klubnak kedden Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár azt nyilatkozta, teljesen jogos követelés az adatokhoz való hozzáférés, pár napon belül nyilvánosak is lesznek azok. Az viszont szerinte félrevezető, ha az adatok egyes kórházakra vannak lebontva, magyarázat és háttértudás nélkül ugyanis a puszta számok félrevezetőek lehetnek. Hogy akkor miért nem dolgoznak ki egy érthető rendszert az adatok feldolgozására, vagy miért nem csatolnak magyarázatot a számok mellé, azt nem tudni, a magyarnarancs.hu cikke szerint csak a miérteket sejthetjük.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.