Megállapodott nyolc ellenzéki párt

"Lényegesen jobb állapotban van a demokratikus ellenzék, mint ahogy az kívülről tűnik."
 
 

Megállapodott nyolc ellenzéki párt

"Lényegesen jobb állapotban van a demokratikus ellenzék, mint ahogy az kívülről tűnik."
 
 
 
 
 

Megállapodott nyolc ellenzéki párt

"Lényegesen jobb állapotban van a demokratikus ellenzék, mint ahogy az kívülről tűnik."

Egy új és igazságos választási rendszer bevezetésének tervéről írtak alá megállapodást nyolc ellenzéki tömörülés - a Demokratikus Koalíció, az Együtt - a Korszakváltók Pártja, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt - képviselői szombaton Budapesten.

A Közös Ország Mozgalom által a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál szeptember 1-jén felállított Agóránál tartott aláíráson részleteiben nem ismertették a törvényjavaslatként benyújtani kívánt indítványt, a szervezők az MTI érdeklődésére azt közölték, "a javaslat egyelőre nem sajtónyilvános".

Az aláírók egyikétől az MTI úgy értesült: kétfordulós, a német rendszerre hasonlító megoldásban listás mandátumokkal korrigálnák az egyéni választókerületekben kialakult eredményt, így a 200-220 fős törvényhozás összetétele leképezné a választásokon szerzett szavazati arányokat.

A felszólalók közül Juhász Péter, az Együtt elnöke jelezte, ők lemondtak a nyílt lista bevezetéséről, Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője azt közölte, záradékkal látták el a megállapodást, mert nem támogatják, hogy a múltban életvitelszerűen Magyarországon kívül tartózkodók is voksolhassanak, míg Bősz Anett ügyvivő közlése szerint a Liberálisok a parlamenti küszöb esetében tettek ugyanígy.

Gyurcsány Ferenc az aláírás előtt a Népszava információja szerint kijelentette: látható, hogy "intellektuálisan és emberileg lényegesen jobb állapotban van a demokratikus ellenzék, mint ahogy az kívülről tűnik", s ha az egyik legnehezebb kérdésben, a választójogban egy hónap alatt egyezségre tudtak jutni, "még az is lehetséges, hogy ezek a pártok, mozgalmak, jól tudják vezetni ezt az országot".

Bősz Anett szerint "talán ennyire fapadossá kellett váljon a helyzet az ellenzéki padsorokban, (...) hogy végre valami változzon", és évek óta végre áradó kompromisszumkészséggel tárgyaljanak képviselőik. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pedig annak a reményének adott hangot, hogy ez az aláírás "nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete".

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint fontos megmutatni, hogy lehet változtatni a választási rendszeren, ugyanakkor jelezte, nincsenek illúziói, de jövőre a hatályos rendszerben győzik le a Fideszt, és azt követően vezetik be ezt a reformot.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.